Kako da sebi postanete prioritet?

Kada biste sebi sasvim iskreno predstavili listu svojih prioriteta, na kom mestu biste se nalazili vi? Ako malo bolje pogledate, shvatićete da prividno, svaki vaš prioritet ima veze sa vašim zadovoljstvom, ali u većini slučaja, on mnogo više benefita donosi drugima, dok vas iscrpljuje.

Kada ćemo konačno srušiti zabludu da smo sebični, ako neko vreme u toku dana posvetimo sebi i postanemo svoj prioritet br. 1?

Prva zabluda koju većina od nas neguje, svakako je ta da je vreme koje sebi posvećujemo dangubno, sebično, a zapravo ono nam je prekopotrebno. Kakva biste osoba postali, kada biste 16 sati dnevno radili sve kako biste udovoljili poslodavcima, porodici i prijateljima, a o sebi mislili taman toliko da jedete i spavate. To je neizdrživo. U takvim okolnostima, postali biste nervozna, džangrizava osoba, koja svoje dane provodi samosažaljevajući se, umesto da uživa. Zato je krajnje vreme da sebi obećate da ćete svakoga dana, barem na sat vremena postati sebi prioritet.

Kako biste u ovom cilju uspeli, morate rešiti prvi problem, a to je potpuna dostupnost drugima. U trenutku kada se posvećujete sebi, zaboravite na telefon, posao i potpuno se osamite. Zaslužujete da 1-2 dnevno budete dostupni samo sebi, dok ste za sve ostale offline.

Važno je da naučite da svaki put, kada ste odbili da sebi budete na prvom mestu, svesno ste odbacili priliku da dosegnete svoj pun potencijal. Ljubav prema drugima, podrazumeva ljubav prema sebi, a ljubav prema sebi podrazumeva unutrašnji balans, koji se postiže zdravim navikama, koje u svoj život uvodimo, upravo u onim trenucima, kada posvetimo vreme sebi.

Da biste pored svakodnevnih obaveza ipak našli vreme za sebe, neophodno je da postavite granice. To je ona lekcija, u kojoj učimo da organizujemo svoje vreme i kažemo ne svemu onome, što stoji na putu našem vremenu sa samim sobom. Ako je naš cilj, da postanemo stabilna i ispunjena osoba puna ljubavi, vreme je da shvatimo i to, da ne smemo uzaludno rasipati ono vreme koje smo predvideli za ugađanje sebi, ma koliko se to vama, ili nekome drugom učinilo sebičnim.

Kada pred sobom nemate jasan cilj, teško je sebe postaviti kao vodeći prioritet, zato prve sate, vremena koje ste odvojili za sebe, potrošite na pravljenje vaše vizije. Preispitajte sopstvene nade i želje i stvorite viziju sebe u narednih godinu dana, što će postati vaš vodeći prioritet, na kome ćete svakodnevno raditi.

Ma koliko naporno bilo da se svakodnevno snađete među gomilom obaveza, ako malo pažljivije pogledate na sat, videćete da vreme koje vam je potrebno čeka na vas. Život je suviše kratak, da bismo propustili priliku da uživamo u najboljoj verziji sebe, a ako je nešto zaista sebično, onda je to, uskratiti tu priliku i vašim voljenima. Imajte to na umu svakoga dana, kada se spremate za sastanak sa sobom!

Teodora Vuković

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.