Vreme je za prolećni detoks: Donosimo recepte za zdrave i osvežavajuće home made napitke!

Kada počenu lepši dani, obično posežemo za hladnim kafama, osvežavajućim gaziranim sokovima i ostalim napicima, koji obiljuju suvišnim kalorijama. Zato vam donosimo nekoliko recepata za home made napitke, bogate hranljivim sastojcima, koji će vaše telo osvežiti, a organizam okrepiti i pročistiti tokom toplih dana.

#Ice tea od nane

Ne zvuči baš primamljivo, ali nana je jedna od biljaka koja predstavlja savršen detoks za naš organizam. Skuvajte nekoliko kesica čaja od nane, zatim ostavite da se ohladi. Dodajte par listića sveže nane, dva štapića celera, polovinu krastavca isečenog na kolutove i iscedite sok od pola limete, kako biste neutralisali gorčinu. Ovaj osvežavajući napitak biće spas tokom toplih dana, a predstavlja pravi antioksidans i sprečava suvišno zadržavanje vode, što nam je tokom leta posebno važno.

#Napitak od cvekle

Ako zaista želite detoks organizma, osvežite se s vremena na vreme napitkom od cvekle, celera i đumbira, koji imaju izuzetno blagotvorno dejstvo. Uz kombinaciju ovih namirnica, dodajte i sok od pola limuna, kako biste povećali nivo C vitamina u detoks napitku.

#Zeleni smuti

Miks zelenih biljaka, bilo u sokovniku, ili blenderu, na naš organizam ima neverovatno blagotvoran uticaj. Rukola, celer, brokoli, kelj, krastavac, u kombinaciji sa malo limuna i meda pretvaraju se u punu čašu zdravlja, koja nikada nije na odmet.

Važno je da znate da je reč o napicima, koji nikako ne mogu zameniti obrok, posebno ne tokom toplih letnjih dana.

Ukoliko vam je ukus napitaka jači, gorak, ili bezukusan, slobodno dodajte jabuku ili pomorandžu, ali u malim količinama, kako bi nivo šećera ostao nizak.

Teodora Vuković

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.