Danas pravoslavna crkva proslavlja Badnji dan, koji je zajedno sa Božićem najradosniji hrišćanski praznik. Kako bismo sa vama podelili praznično raspoloženje, odlučili smo da danas pripremimo predlog za posnu trpezu, oko koje ćete se okupiti sa najbližima i podeliti one običaje koji su se i danas zadržali, iz nekada bogate tradicije.
Čini se da je upravo jelovnik, jedan od najautentičnijih običaja, koji su se sačuvali, pa tako svaka porodica godinama u nazad za Badnji dan priprema ista jela. Na Badnji dan priprema se neparan broj posnih jela, a na stolu se neizostavno moraju naći hleb, so i crno vino.

Običaj je da domaćin zapali sveću, očita molitvu, razlomi kolač i čašom vina nazdravi svakom članu porodice i poželi mu prijatnu večeru.
Na našoj posnoj trpezi neizostavna su sledeća jela, za koja smo i pripremili posebne recepte, kako biste baš sve mogli da nađete na jednom mestu…
Pasulj prebranac
500g krupnog pasulja
500g crnog luka
Biljni začini
Aleva paprika
Biber u zrnu
2dl ulja
So

Pasulj preberite, operite i potopite da u vodi odstoji tokom noći. Sutradan ga stavite da se kuva u slanoj vodi, ali povedite računa da se ne raskuva. Na zagrejanom ulju pržiti 10-ak minuta crni luk, isečen na listiće, umešati biljni začin i alevu papriku. U nauljenu đuvečaru ređati, red pasulja, red začinjenog luka, tako da poslednji red bude luk. Protresite đuvečaru, kako bi se smesa sjedinila, a zatim pecite na jakoj vatri nekih 20-ak minuta.
Pogača
Kilogram brašna
Pola litra mlake vode
Kocka svežeg kvasca
Kašičica soli
Kašičica šećera
2dl ulja

Kvasac rastopite u malo mlake vode, dodajte kašičicu šećera i dve kašike brašna. Ostavite na toplom da nadođe. U brašno dodajte nadošli kvasac, ulje i so, pa uz dolivanje vode umesite testo. Ostavite pokriveno testo na toplom mestu da naraste, a kada udvostruči zapreminu premesite ga.
Pogaču pecite u podmazanoj tepsiji, a ukrasite je prema svom nahođenju. Pecite je prvo na jačoj, a potom na umerenoj vatri. Kada je pogača gotova isprskajte je vodom i uvijte u čist stonjak da se ohladi.
Krompir salata
Kilogram krompira
3 glavice crnog luka
Peršunov list
1dl ulja
Sirće
So i biber

Krompir oljuštite, operite i skuvajte, zatim ocedite i poklopite. Kada se prohladi isecite ga na tanke kolutove. Luk oljuštite iseckajte i pomešajte sa krompirom. Posolite i pobiberite po ukusu. Prelijte uljem i sirćetom, razblaženim vodom. Kada se krompir ohladi, preručiti salatu u drugu činiju, dodati svež peršun i poslužiti.
Pečena riba
Kilogram ribe po izboru
2-3 kašike brašna
6 kašika ulja
1 limun
2-3 čena belog luka
List peršuna
So

Ribu očistite, operite i uvaljajte u brašno, zatim je stavite u pleh na zagrejano ulje i pecite dok ne porumeni sa obe strane. Parčiće ribe složite na tanjir, pospite peršunobim listom i sitno seckanim belim lukom i obložite kolutovima limuna.
Baklava
500g tankih kora za pitu
Za fil:
150g otopljenog margarina
150g oraha
Malo cimeta
Kašika ipo šećera
Za sirup:
300g šećera
300g vode
5 kašika meda
Kašika limunovog soka

Sirup skuvajte da bude gušći, tako da se zadržava na varjači. Kore podelite na 4 dela. Pomešajte sastojke za fil i podelite ga na 3 dela. Svaku koru premažite margarinom i poređajte u poseban pleh. Fil mažete 3 puta. Oštrim nožem baklavu isecite na rombove i obilno poprskajte vodom.
Pecite je na 200 stepeni oko 400 minuta, vrelu baklavu odmah prelijte ohlađenim sirupom i ostavite da upije.
Uživajte u posnoj trpezi sa svojim voljenima i u miru i radosti provedite Božićne praznike, s ljubavlju Mycupoftea.rs tim.
Autor: T. P.