Sve o seksu posle porođaja

Ove nedelje u okviru Petit Coco bloga bavimo se temom koja je pomalo tabu i za tate i za mame. Ima li sexa posle porođaja? 🙂 Konsultovali smo stručnjaka, koji nam je odgovorio na sva pitanja koje muče mnoge mame.

Saznanje da je žena trudna je prelepa vest. Plod ljubavi između muškarca i žene dobiće svoj lik, ime, pojavu. Devet meseci trudnoće je period koji se neguje sa toliko ljubavi, maženja, paženja, isčekivanja, priprema za dolazak jednog novog člana porodice. Žena je uvek u prvom planu, svi joj ugađaju, ukazuju posebno poštovanje. Porođaj prođe, samo žena zna kako… A šta posle? Žena pada u drugi plan, zbog složićete se tog malog, mirišljavog stovrenja koje postaje sve na svetu.

Majka nakon porođaja, prolazi kroz jako tešak period. Javlja se blaga depresija ili, kako se to stučno zove, baby blues. Najmanji problem su višak kilograma, akne, strije i sve te fizičke nedopadljive stvari koje će nestati (ukoliko se tome posvetite). Ali šta je sa fizičkom iscrpljenošću, malokrvnosti, umorom koji se javlja kako zbog promene hormona (progesteron, estrogen), tako i zbog samog porođaja. 70 – 80% žena, kažu statistike, prolazi kroz blaži oblik depresije.

O stanju ženine psihe, intime i stanja posle porođaja, pričali smo sa psihijatrom profesorom Jovanom Marićem, koji smatra da je uloga muškarca jako bitna u prvim danima kada žena i beba dođu kući. Podrška i ljubav partnera su izuzetno važni. Zabrinutost za adekvatno materinstvo može da bude okidač postporođajne (postpartalne) depresije. Partner bi trebalo da pokaže da može da bude privremena zamena za roditeljsku brigu, tj da rastereti majku. Ono što nikako ne sme da se dogodi posle porođaja, jeste, uzajamno odsustvo ljubavi. Smatram, da muškarac može mnogo da pomogne bebi u stomaku, iako je ne oseća… Može da voli bebinu mamu tokom čitave trudnoće.

Depresija se, nakon porođaja, ispoljava kroz manjak energije, nagle promene raspoloženja, razdražljivost, uznemirenost, plačljivost, nezainteresovanost za partnera. Normalna je pojava da žena, koja je čitavog dana zaposlena oko bebe i kuće, nema interesovanja za dalje aktivnosti, već radije bira da spava. Pitali smo profesora Marića, Kako da se žene oslobode straha za stupanje u odnose nakon porođaja.

„Prva brana koju bi trebalo savladati je da je sa telom žene, tj. njenim intimnim delovima sve u redu. Mnoge žene misle da posle porođaja neće biti dovoljno privlačne za njihove partnere. Druga brana koja se mora savladati je psihološki doživljaj od strane samog partnera. Naime, otac deteta često nesvesno „majku dojilju“ doživljava kao „sveticu“, a sa „sveticom“ se ne može biti vulgaran.”

Bračni odnos se, neposredno nakon porođaja itekako menja, napominjemo da ovo nije kod svih parova, ali statistike kažu da je vrlo česta pojava.

Psiholog smatra da se praksa i „kako bi to trebalo“, često razilaze. Postoji nesporna razlika u bračnom odnosu pre i posle porođaja. Oba partnera su dobila treće biće (dete) koje bi trebalo da amalgamiše njihovu ljubav. Nažalost, u praksi često nije tako, jer majci nisu neophodni dodiri partnera kao ranije, budući da ima „dodire“ sa svojim detetom (dojenje, maženje, ljubljenje).

Da li vrsta porođaja (carski rez ili prirodna porođaj) utiču na bračni odnos muškarca i žene?

Profesor Marić ističe da je to potpuno irelevantno, jer za svaku ženu je uloga majke najvažnija. Što se tiče odnosa sa partnerom, profesor ističe da je vreme od tri meseci dovoljno da se žensko telo potpuno oporavi od tog “drugog stanja”, ali može i ranije. Napominje da je ginekološki pregled obavezan u tom slučaju, tako će se utvrdili da nema nekih posledica od porođaja.

Praksa i teorija malo se mimoilaze. Doktori kažu da je žena tek nakon godinu dana sposobna ponovo da rodi (računajte dve dok iznese trudnoću), ali to nije tačno. Mnogo je primera oko nas gde je razlika između dece manja i od godinu i po dana. I ono što je važno napomenuti, žena koja doji može ostati u drugom stanju, pošto postoje mnoge zablude na tu temu.

Odnos između braćnih drugova psiholog Jovan Marić, najbolje predstavlja u svojoj knjizi „Ljubav, seks i depresija“, gde priča o hronološkim stvarima kojima je okupirana svaka žena koja na svet donese dete. Kod muškaraca ovaj redosled je malo drugačiji, ali i oni moraju da se prilgodjavaju.

“Žene su lavice. Bez nas ne bi postojao svet. Žena je majka. Imali li važnije, lepše i odgovornije uloge? Porođaj svako doživljava na svoj način, ali činjenica je da žena svoje dete nosi 9 meseci u sebi, donese ga na svet, pa ga onda više od godinu dana nosi “na leđima”, a ceo život sa nesebičnom ljubavlju brine o njemu. Tako da verujem da sve vrste depresije dođu i prođu, a u domu u kojem vlada harmonija, ljubav rešava svaki problem, koji preti da naruši svetinju društva – porodicu.”

Tamara Osmajlić

U Petit Coco carstvu, mame i tate mogu pronaći sve što im je potrebno za njihove najmlađe i najdraže. Najpoznatiji svetski brendovi dostupni su vam na dve adrese u Beogradu – Krunska 83 i Nikole Spasića 4!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.