Šta je majčinstvo?

Između dojenja, uspavljivanja i pričanja bajki, mame imaju sve manje vremena za čitanje, a znamo koliko su im neophodni dragoceni saveti. Zato smo napravili Petit Coco Blog, namenjen svim mamama koje žele da saznaju nešto novo, zanimljivo i korisno iz sveta roditeljstva.

Biti majka znači mnogo više nego roditi dete. To znači voleti i znati jednu dušu pre nego što je uopšte i vidite. Znači nositi i brinuti o jednom životu čiji opstanak zavisi samo i isključivo od vas. Dati vazduha plućima koja su se razvijala u vama i vid očima koje će vas uvek gledati samo kao mamu.

Majčinstvo znači neprospavane noći, lečenje ogrebotina, modrica i prehlada. Znači biti jaka i zaštitnički nastrojena. Učiti ih da pričaju, hodaju, a potom i da trče. Majka uči da preda svoje dete strancu kojem dopušta da ga nauči nešto čemu ona ponekad ne može. Ona priprema svoje dete za pad i podiže ga ukoliko se to desi. Ponekad gleda dete kako plače i ne zna kako to da ispravi, pa sedne na pod pored njega, privije ga u zagrljaj i plače zajedno sa njim. Mama svojoj deci stavlja do znanja da su pametni, sposobni, duhoviti i uliva im sigurnost da rade velike stvari. Mama gradi njihovo samopouzdanje, podržava dečije snove i bezuslovno voli. Biti majka znači pustiti ih, dozvoliti im da padnu i naučiti ih kako da ponovo ustanu.

Biti majka je dar koji je nezamisliv ženi koja nema dete u svom životu. To je povezanost koja se ne može meriti, niti prevazići u bilo kom drugom obliku ili vezi. To je ljubav koja neprestano raste, ljubav koja uvek hoće više i bolje. Znači strah od toga da ne možemo sprečiti bol, nepravdu i srcobolju. Znači smejati se šalama koje nisu smešne, ali način na koje su izrečene je urnebesan. Majka sluša priče koje traju i traju, a nemaju poentu. Ona je uvek dostupna za ,,Mama, vidi me!“ performanse i ,,Mama, trebaš mi!“ molbe. Ona sluša pesme ispevane van tonaliteta i rešava svađe između sestara i braće. Nekad mora da bude gruba i nauči decu važnim lekcijama i iako je boli kada vidi potištena lica, mora ostati jaka. Mora ostati jaka čak i kada je slaba. Ona se smeje kada bi najradije plakala i plače kada se smeje od ponosa.

Majka gleda fotografije i srce joj se širi od ljubavi i sreće kada vidi lepotu, radost i život u očima i osmesima svoje dece. Zbunjena je, pravi greške, korača nepoznatim teritorijama i nagađa. Ona će se ušuškati sa svojim detetom na kauču i dirati mu kosu dok je prsti ne zabole. Nju će dete probuditi u nedelju ujutru, jer želi da pređe kod nje u krevet ne bi li joj bilo bliže srcu. Kada ima najgori dan, nju će dete zagrliti i reći da je voli i u tom trenutku joj neće biti potrebno ništa više.

Biti majka je blagoslov i dar. Veza koja se nikada ne završava i ljubav koja nikada ne umire. Zato i kada je teško, ma kada je najteže i kada pomislite da nema izlaza, pogledajte to vaše malo, a veliko čudo koje ste rodili i znajte da je ono odgovor na pitanje: „Zašto idem napred?“

Vi ste jake, vi ste moćne i imate najboljeg saveznika – vaše dete, koje vam daje čistu ljubav i volju da budete najbolje što možete. Ljubav pobeđuje sve.

U Petit Coco carstvu, mame i tate mogu pronaći sve što im je potrebno za njihove najmlađe i najdraže. Najpoznatiji svetski brendovi dostupni su vam na dve adrese u Beogradu – Krunska 83 i Nikole Spasića 4!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.