Krompiru je nepravedno dodeljena etiketa hrane sa “praznim kalorijama”, pa ćete zbog toga često čuti kako bi trebalo izbegavati njegovo konzumiranje, a neki nutricionisti idu tako daleko, pa ga porede i sa testom.
Naprotiv, krompir je vrlo hranljiva namirnica i bogat je glicidima koji organizmu obezbeđuju energiju. U odnosu na testo ima duplo manje kalorija, a sadrži i čak 22 minerala od kojih je najzastupljeniji kalijum, a zatim i gvožđe i magnezijum. Kada je reč o vitaminima, u krompiru je najzastupljeniji vitamin C i vitamini grupe B.
Ono što je važno napomenuti je da se prilikom pečenja ili kuvanja vitamin C u potpunosti gubi ukoliko smo prethodno oljuštili krompir. Ne bi trebalo ostavljati ni da dugo stoji isečen pre pripreme jer veoma brzo tamni i oksidira. Posle kukuruza, pšenice i pirinča, krompir je najrasprostranjenija namirnica i uzgaja se širom sveta. Smatra se neutralnom namirnicom koja se lako vari i koja je pogodna za pripremu kako slanih tako i slatkih jela.
Mi vam danas donosimo recept za jedno veoma ukusno i brzo slano jelo sa krompirom. Uživajte u pripremi i degustaciji.
Sastojci
1 kg krompira
2 čena belog luka, po ukusu
crni luk
šargarepa
sveže začinsko bilje – ruzmarin, mirođija, majčina dušica, kadulja, tamjan
maslinovo ulje
maslac
1 – 2 kašike sirćeta
krupna morska so, biber
Priprema
Krompir isecite (ukoliko nije mladi možete ga oljuštiti), ubacite u posoljenu vodu i stavite da se kuva. Krompir kuvajte 10 – ak minuta, jer nije potrebno da se potpuno skuva.
Za to vreme uključite rernu na 250 stepeni. Pred kraj kuvanja, podmazan pleh stavite u rernu da se ugreje. Kuvan krompir procedite i odmah složite u već zagrejan pleh, ovo će omogućiti da on bude hrskav spolja i sočan iznutra. Možete dodati šargarepu, čeri paradajz, crni i beli luk koji će dati posebnu aromu (ili neko drugo povrće po želji).
Krompir ostavite 30 – 40 min u rerni, a za to vreme spremite začine. Začinsko bilje iseckajte na sitno, prelijte maslinovim uljem i dodajte 1 – 2 kašike sirćeta ili malo limunovog soka, jer će on pojačati ukus začina. Kada se kropir zarumeneo izvadite ga iz rerne, svako parče pritisnite viljuškom, a zatim prelijte mešavinom začina koju ste pripremili.
Pospite biber i krupnu morsku so i stavitenekoliko listića maslaca. Vratite u rernu na još 10 minuta i vaše jelo je gotovo. Možete ga poslužiti kao prilog ili kao glavno jelo uz neku sezonsku salatu – u svakom slučaju ćete uživati. Prijatno!
Za još recepata za ukusne obroke, kliknite ovde!
Sandra Lejić