Ovsena kaša – idealan obrok za početak svakog dana! Napravite je sami!

Doručak je najvažniji obrok u toku dana, zbog toga se vredi potruditi oko ovog obroka. Ustanite ranije, pripremite sebi zdrav doručak i imaćete snage celog dana, a vaše telo će vam biti zahvalno. Za danas smo vam pripremili ideje za ukusan i zdrav doručak sa ovsenom kašom. 

Žitarice su vrsta namirnica koje najbolje snabdevaju organizam energijom. Pravilan izbor i način pripreme određene žitarice, daće jelu ne samo energetsku vrednost nego i nutritivnu. 

Drugi naziv za ovas je zob ili na latinskom Avena sativa. Ovas vodi poreklo iz srednje Evrope, bio je osnovna namirnica Germana i Kelta. Po nutritivnom sastavu, ovas spada u najkompletnije vrste namirnica. Ovas obiluje mineralima (magnezijum, kalijum, mangan, jod, fosfor, hlor, bakar, cink, niacin, biotin). Što se tiče vitamina može se pohvaliti vitaminima B grupe i vitaminom E. Ova žitarica sadrži i veoma bitnu folnu kiselinu (vitamin B9), koja učestvuje u sintezi DNK i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca. Folna kiselina je naročito važna u ishrani trudnica, zbog pravilnog razvoja ploda.

Ovsena kaša recept:

Sa vama ćemo podeliti recept za osnovu ovsene kaše, a zatim ćemo vam dati i ideje kako možete različitim namirnicama obogatiti njen ukus. 

Sastojci: 

50 grama ovsenih pahuljica 

150 ml vode 

150 ml mleka 

Priprema: 

U šerpu sipajte mleko i vodu, a kada počne da se zagreva dodajte i ovsene pahuljice. Činiće vam se da je previše tečnosti, ali ne brinite, ovsene pahuljice će sve upiti. Kada prokuva, promešati, isključiti ringlu, poklopiti šerpu i ostaviti da odstoji 10 – 15 minuta. Ovsenu kašu možete pripremiti dan ranije, ostaviti u frižideru, a zatim samo dodavati ostale sastojke, ili je možete poslužiti i konzumirati toplu. 

Kada smo napravili osnovnu smesu možemo ubaciti i dodatke. 

Naš prvi predlog su mandarine i ova kaša je odlična za jesenje dane. Mandarine su bogate vitaminom C i A, i folnom kiselinom. Ukoliko ste ljubitelj slatke kaše kao mi, dodajte i malo džema. 

Druga kaša će vam sigurno biti omiljena u zimskim danima. Ovo je jedan klasičan zimski ukus i miris. U kašu smo dodali cimet, med i jabuke. Sasvim dovoljno energije i vitamina za aktivan dan. 

Ukoliko ste ljubitelji čokolade onda će vam sledeći recept sigurno dopasti. Crna čokolada, bademi i kakao ili rogač u prahu. Poželjno je da je poslužite toplu, jer će toplota kaše omekšati čokoladu i tada ćemo dobiti pravi ukus. U ovoj kaši će sigurno uživati svi sladokusci. 

O čia semenkama smo vam već pisali, a danas ih kombinujemo sa malinama i kupinama i malo meda ukoliko volite slađe ukuse. Ovakav doručak će vam sigurno prijati.  

Nadamo se da ćete probati ove recepte. Igrajte se i kombinujte ukuse koje volite i uživajte u vašem zdravom doručku. Prijatno!

Izdvojili smo za vas i 4 vitamina koje bi trebalo da uzima svaka žena. Kliknite ovde i saznajte koji su!

Sandra Lejić

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.