Doručak je najvažniji obrok u toku dana, zbog toga se vredi potruditi oko ovog obroka. Ustanite ranije, pripremite sebi zdrav doručak i imaćete snage celog dana, a vaše telo će vam biti zahvalno. Za danas smo vam pripremili ideje za ukusan i zdrav doručak sa ovsenom kašom.
Žitarice su vrsta namirnica koje najbolje snabdevaju organizam energijom. Pravilan izbor i način pripreme određene žitarice, daće jelu ne samo energetsku vrednost nego i nutritivnu.
Drugi naziv za ovas je zob ili na latinskom Avena sativa. Ovas vodi poreklo iz srednje Evrope, bio je osnovna namirnica Germana i Kelta. Po nutritivnom sastavu, ovas spada u najkompletnije vrste namirnica. Ovas obiluje mineralima (magnezijum, kalijum, mangan, jod, fosfor, hlor, bakar, cink, niacin, biotin). Što se tiče vitamina može se pohvaliti vitaminima B grupe i vitaminom E. Ova žitarica sadrži i veoma bitnu folnu kiselinu (vitamin B9), koja učestvuje u sintezi DNK i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca. Folna kiselina je naročito važna u ishrani trudnica, zbog pravilnog razvoja ploda.
Ovsena kaša recept:
Sa vama ćemo podeliti recept za osnovu ovsene kaše, a zatim ćemo vam dati i ideje kako možete različitim namirnicama obogatiti njen ukus.
Sastojci:
50 grama ovsenih pahuljica
150 ml vode
150 ml mleka
Priprema:
U šerpu sipajte mleko i vodu, a kada počne da se zagreva dodajte i ovsene pahuljice. Činiće vam se da je previše tečnosti, ali ne brinite, ovsene pahuljice će sve upiti. Kada prokuva, promešati, isključiti ringlu, poklopiti šerpu i ostaviti da odstoji 10 – 15 minuta. Ovsenu kašu možete pripremiti dan ranije, ostaviti u frižideru, a zatim samo dodavati ostale sastojke, ili je možete poslužiti i konzumirati toplu.
Kada smo napravili osnovnu smesu možemo ubaciti i dodatke.
Naš prvi predlog su mandarine i ova kaša je odlična za jesenje dane. Mandarine su bogate vitaminom C i A, i folnom kiselinom. Ukoliko ste ljubitelj slatke kaše kao mi, dodajte i malo džema.
Druga kaša će vam sigurno biti omiljena u zimskim danima. Ovo je jedan klasičan zimski ukus i miris. U kašu smo dodali cimet, med i jabuke. Sasvim dovoljno energije i vitamina za aktivan dan.
Ukoliko ste ljubitelji čokolade onda će vam sledeći recept sigurno dopasti. Crna čokolada, bademi i kakao ili rogač u prahu. Poželjno je da je poslužite toplu, jer će toplota kaše omekšati čokoladu i tada ćemo dobiti pravi ukus. U ovoj kaši će sigurno uživati svi sladokusci.
O čia semenkama smo vam već pisali, a danas ih kombinujemo sa malinama i kupinama i malo meda ukoliko volite slađe ukuse. Ovakav doručak će vam sigurno prijati.
Nadamo se da ćete probati ove recepte. Igrajte se i kombinujte ukuse koje volite i uživajte u vašem zdravom doručku. Prijatno!
Sandra Lejić