Ovo je nezamenljiv sastojak za zdrav i brz doručak

Proso je jedna od najstarijih žitarica koja se koristi za ljudsku upotrebu, iako je, nažalost, dugo vremena bila zapostavljana. Proso je sitna, okruglasta žitarica žute boje, a postoje tvrdnje da je korišćena u ishrani čak i pre kukuruza. U naše krajeve proso je došao iz Afrike i Azije i tada se koristio kao obavezan sastojak beskvasnih hlebova, pre nego što je postao hrana za ptice i životinje. Kažu da su ga stari Kinezi smatrali za jednu od pet svetih biljaka, pored soje, pirinča, pšenice i ječma.

Mi ćemo vas danas malo bliže upoznati sa ovom biljkom i dati vam nekoliko predloga kako da je uvrstite u svoju ishranu. Verujte nam, organizam će vam na tome biti zahvalan.

Koje su blagodeti prosa?

Ova žitarica je veoma hranljiva i lekovita, izrazito je alkalna (bazna) i kao takva je nezamenljiva za uspostavljanje ravnoteže kod oštećenja crevne flore. Proso organizmu daje mnogo energije i zagreva ga i baš zbog toga se smatra idealnim jelom za doručak. Sadrži gotovo sve vitamine grupe B, vitamin A i E, bogat je mineralima, naročito fosforom i magnezijumom.

Pomaže pravilnom radu organizma i hrani želudac, pankreas, slezinu i creva. koliko je koristan i zdrav za organizam najbolje govori podatak da čak i dijabetičari koriste u ishrani. Zbog visokog sadržaja salicilne kiseline proso se smatra odličnim kozmetičkim preparatom, jer odlično deluje na nokte, kožu, kosu i zube. I još jedna prednost – bez glutena je!

Ono što nije dobro je to što sadrži giotrogene koji mogu da poremete rad štitne žlezde. Nije dokazano koliko se oni tokom kuvanja aktiviraju i zato bi oni, koji imaju problem sa radom ovog organa, trebalo da izbegavaju proso.

Kako se priprema proso?

Proso, kao i sve ostale žitarice i mahunarke, pre upotrebe morate potopiti u vodu da biste neutralisali fitinsku kiselinu, a zatim ga, pre kuvanja, još jednom potopite u čistoj vodi. Prose se kuva sa vodom u razmeri 1 : 3. To znači da u tri šolje vode sipate jednu šolju prosa. pre nego što počnete da kuvate dodajte so i onda ostavite vodu da proključa.

Smanjite temperaturu i kuvajte 20 do 25 minuta, a po potrebi prelijte vrućom vodom. Ovako skuvan proso možete jesti odmah ili ga držati u frižideru i kombinovati ga sa raznim namirnicama.

Koje namirnice kombinovati uz proso?

Mi smo napravili tri različite kaše od prosa. Osnova za svaku je proso skuvan na način koji smo opisali.

Za prvu kašu koristili smo povrće, sveže začine i semenke susama, lana i bundeve. Uz povrće, u kašu možete dodati i meso ili ga jesti u posnoj varijanti, sa ribom.

Druga, veoma ukusna, kombinacija je proso sa namazom. Mi smo koristili mlečni namaz, a vi možete probati i sa ajvarom ili nekim drugim koji volite. Naša preporuka je i namaz od plavog patlidžana koji je idealan u kombinaciji sa prosom. Takođe, dodali smo i lan, susam i semenke golice. kao začin smo koristili sveže mleveni šareni biber, a vi možete dodati bilo koji začin po vašem ukusu.

Treća kombinacija je sa jajima. Jaja i proso su kombinacija namirnica koja će vam dati mnogo energije i snage. Uz njih svakako dodajte začine ili povrće po ukusu. Ukoliko spremate obrok sa sutradan, umesto prženih, kombinujte kuvana jaja i ukus će biti odličan.

Kao što ste i sami videli postoje brojne kombinacije i sve su veoma ukusne i zdrave. Osim prosa u zrnu, koji smo mi koristili ovoga puta, ovu žitaricu možete nači i u formi brašna i griza. Brašno je idealno za bezglutenske pogače, hlebove i peciva. Griz se sprema na isti način kao i kukuruzni gruz, veoma je ukusan i možete ga kombinovati sa raznim namirnicama, baš kao i proso u zrnu.

Nadamo se da će neki od naših predloga postati sastavni deo vašeg doručka, barem jednom nedeljno. U komentarima nam javite koji ste recept sa prosom isprobali i da li je obrok bio ukusan.

Za još zdravih, ukusnih i brzih recepata, kliknite ovde!

Sandra Lejić

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.