Kako je Italija jedna od naših omiljenih destinacija, a italijansak kuhinja nas ostavlja bez daha, danas smo rešili da #ostanemokodkuće evociramo uspomene na neka putovanja, nadamo se vremenu kada ćemo ponovo moći da odemo u Italiju i kuvamo neko od preukusnih italijanskih jela.
Danas pravimo kanelone, jelo koje po svom ukusu podseća na lazanje, a sprema se u svega nekoliko koraka.

Sastojci:
Za bešamel sos:
- 45g putera
- 40g mekog brašna
- 600ml mleka
- prstohvat soli
Za smesu od mesa:
- 500g mlevenog mesa
- 2 veće glavice crnog luka
- Kašičica soli
- Kašičica bibera
- 4 supene kašike ulja od koštica grožđa

Za fil:
- 2/3 smese od mesa
- 1 žumance
- 130g rendanog kačkavalja
- 100ml pavlake za kuvanje
Za sos od mesa:
- 1/3 smese od mesa
- 200ml pasiranog paradajza
- Kašičica origana
- 1/2 kašičice šećera
- Prstohvat soli

100g rendanog kačkavalja (za posipanje)
11 kanelona
Priprema:
Za smesu od mesa prvo oljuštite i sitno iseckajte luk. U tiganj sipajte malo ulja, zagrejte i dodajte luk, dinstajte ga dok ne postane staklast. Dodajte meso, začinite ga mlevenim biberom i dinstajte dok ne promeni boju. Dok pržite meso mrvite ga viljuškom kako bi bilo što sitnije.

Za fil, smesu od mesa podelite na dva dela. U 2/3 smese od mesa dodati žumance, rendani kačkavalj i pavlaku za kuvanje. Izmešati dok pavlaka ne provri i zatim ostaviti fil sa strane.
U preostalu trećinu mesa dodati pasirani paradajz, šećer, origano i so i ostaviti na šporetu da ključa oko 5 minuta uz povremeno mešanje. Smanjite temperaturu i ostavite da se kuva još 5 minuta.
U odgovarajuću posudu stavite puter da se otopi na srednjoj temperaturi. Dodajte brašno da se blago proprži i sve vreme mešajte, zatim postepeno dodajte mleko i nastavite da mešate kako se u bešamel sosu ne bi stvorile grudvice. Dodajte so i kada sos počne da se zgušnjava sklonite ga sa šporeta.

Izaberite keramičku činiju za pečenje i po dnu sipajte malo bešamel sosa. Kanelone napunite filom i ređajte jednu do druge na bešamel sos. Preko kanelona sipati sos od mesa, a preko sosa od mesa sipati i ostatak bešamel sosa, tako da kanelone budu prelivene sa obe strane.
Pleh prekrite alu folijom i pecite na 210 stepeni okko 30 minuta. Zatim skinite foliju prekrijte jelo rendanim kačkavaljem i pecite još 5 minuta.
Jelo izvadite i ostavite jedno 5 minuta da se ohladi zatim ga poslužite i uživajte u zasitnom ukusu Italije.

Kada ste već kod kuće, ovo je sjajna prilika da sebe i svoje najbliže obradujete nekim novim receptom, a ovaj naš, može biti jedan u nizu. 🙂
Teodora Vuković