Najukusniji recepti sa bundevom

Ukoliko se odlučite da napravite neki obrok sa bundevom, vašom kućom će se proširiti najdivniji miris iz rerne. Jesen i zima su rezervisani za bundevu i danas vam donosimo brz i ukusan recept kako da je pripremite. 

SLANA BUNDEVA 

Za slanu bundevu će vam, osim bundeve, biti potrebni i začini, maslinovo ulje, beli luk, puter. Bundevu isecite na kriške i očistite je od semenki. Naravno, možete je i samo prepoloviti, ali u tom slučaju će trebati više vremena da se ispeče. Zato mi biramo kriške ili kockice koje su najbrža opcija. Isecite na željene komade, operite i posušite krpom ili papirnim ubrusom. Poređajte bundevu u pleh i sada možete da birate začine koje ćete koristiti.  

Možete je preliti samo maslinovim uljem i dodati krupnu so i malo bibera. Ukoliko dodate i nekoliko komadića belog luka, bundeva će biti još ukusnija. 

Ako ste ljubitelj ljutog, bundevu možete premazati puterom, a zatim dodati ljutu papriku, čili, korijander ili beli luk u prahu. 

Naravno, sami pravite kombinaciju ukusa, a još neki zanimljivi predlozi sa slanu varijantu su i majčina dušica, kumin i ruzmarin. 

Kada pripremite bundevu pecite je 45 do 50 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. 

SLATKA BUNDEVA

Ukoliko ste više ljubitelj slatkog onda ovo može biti idealan zdrav recept za vas. Bundevu pripremamo na isti način kao i u slanoj varijanti samo ćemo joj sada dodati slatke začine. Puter, med i cimet će biti idealni za ovu priliku. Možete posuti i smeđi šećer koji će se tokom pečenja karamelizovati i postati veoma ukusan. 15 – ak minuta pred kraj pečenja možete dodati i orahe, bademe ili lešnik. Igrajte se i stvorite svoj poseban ukus. Pecite je podjednako kao i slanu 45 do 50 minuta. 

POTAŽ OD BUNDEVE 

Ukoliko ste pripremili slanu verziju bundeve, od nje vrlo lako možete napraviti i potaž. Najbolje bi bilo da je u tom slučaju pečete samo prelivenu maslinovim uljem i sa malo soli. Kada je gotova, odstranite koru i ubacite bundevu u blender ili je ispasirajte štapnim mikserom. Sada dodajete začine, so, biber, beli luk, peršun. Kada budete servirali potaž, servirajte ga uz pavlaku, prepečeni hleb i semenke bundeve. Ovaj potaž možete prilagoditi i za vaše najmlađe ukućane. 

Ne zaboravite da iskoristite i semenke bundeve, koje su veoma ukusna grickalica. Uživajte u ovim ukusnim jelima i iskoristite sezonu bundeva. Prijatno!

Ukoliko želite još zanimljivih recepata, kliknite ovde!

Sandra Lejić

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.