Oktobar je mesec kada se vreme najednom promeni i toplina doma postane omiljeni ambijent gde provodimo slobodno vreme. Kako smo sve više u kući, okruženi porodicom, kuhinja je jedno od mesta koja na neki način ipak privlače našu pažnju. Porodično spremanje poslastica može predstavljati pravu zabavu, naročito ako u kući imate mališane koje možete postepeno učiti ne samo spremanju, već i timskom radu i druženju. Mi vam predlažemo nekoliko poslastica čiji je glavni sastojak najprisutnija jesenja voćka u domovima svih nas – jabuka!
Zanimljive recepte koji se spremaju brzo i lako možete pronaći ovde!
Pečene jabuke: pečene jabuke sa cimetom ili šlagom jedna su od poslastica koje predstavljaju kartu za ponovni odlazak u detinjstvo. Ukusne i jednostavne, a prepune arome i ukusa, biće jedan od najzanimljivijih jesenjih slatkiša u vašem domu. Da ih spremite potrebno je tako malo. Nekoliko dobro opranih jabuka iz kojih ćete izvaditi sredinu, posuti ih cimetom i ispeći u rerni. Ukoliko volite slađe, možete ih napuniti šlagom, mada su podjednako ukusne i kada ih jedete same.
Pire od jabuka: Od pečenih jabuka i banane možete napraviti u blenderu pravi voćni pire, koji je jako ukusan i ima formu bebi kašice, ali ga možete koristiti i kao fil za američke palačinke sa prelivom od meda ili javorovog sirupa.
Tufahije: proces pripreme je sličan kao i kod pečenih jabuka, samo je ove potrebno oljuštiti i izvaditi im sredinu. Kuvati ih 20 minuta u vodi u koju ste dodali i 50 grama šećera, vanilinog šećera i limunov sok po ukusu.
Smesu od mlevenih oraha, keksa i šerbeta, u kome ste kuvali jabuke, trebalo bi sjediniti i ubaciti u ovu tako jednostavnu, a ukusnu poslasticu. I ovde kao finiš po želji možete dodati šlag.
Lenja pita: Testo za najukusniji kolač od jabuke napravićete od 4 jajeta, tako što ćete prvo umutiti belance pa žumance, a potom u to dodati dve šolje šećera i jedan vanilin šećer. Zatim sipajte šolju mleka i šolju ulja. U dobijenu smesu postepeno dodajte brašno koje ste pomešali sa praškom za pecivo (4 čaše). Polovinu dobijene smese sipati u pleh i peći na 200 stepeni dok se ne uhvati korica. Na tu polupečenu polovinu dodaćete fil od rendanih jabuka sjedinjenih sa vanilinim šećerom i cimetom i blago izdinstati. Nakon dodatog fila sipaćete i ostatak smese za testo. Peći na 200 stepeni još pola sata. Kada je poslastica bude gotova, pustite je da se malo ohladi dok se vašom kućom širi najlepši jesenji miris jabuke i cimeta.
Zasladite se u skladu sa godišnjim dobom. Uživajte ušuškani ispod ćebenceta uz šolju toplog čaja, neki od slatkiša koji smo vam predložili i naravno uz My cup of tea.