Kratki saveti za roditelje tokom vrelih letnjih dana

Ovog utorka u okviru Petit Coco bloga donosimo vam savete koji će vam biti i više nego korisni tokom vrelih letnjih dana. Temperature su zaista visoke, a vaša je obaveza da zaštite kako sebe tako i svoje dete.

Uveliko traju vreli letnji  dani u kojima su temperature izuzetno visoke. I dok sa svih strana slušamo kako bi trebalo da se pazimo od opasnog sunca i nesnosnih vrućina, deca su ta koja su posebno osetljiva na pomenute ekstremne uslove.

Mališanima još uvek nije sasvim razvijen sistem za regulaciju telesne temperature, pa su zato izloženija visokim temperaturama i opasnostima koje letnje vrućine mogu doneti.

Ako možda još uvek niste na letovanju, obavezno se i u gradu pripazite od sunca. Pokušajte da se pridržavate ovih saveta, koji su zaista i više nego korisni:

– Nemojte izlaziti sa detetom tokom najveće vrućine – između 11 i 17 sati. Prošetajte ranije ujutru ili kasnije uveče.

– Pre izlaska iz kuće detetu obavezno nanesite tanak sloj dečije zaštitne kreme. Ako ste duže vreme napolju, ponovite postupak.

– Stavite detetu kapicu od prirodnih materijala. Kapica ili šeširić štite glavu, ali i oči od sunca.

– Pijte mnogo vode. Nudite vodu i svom mališanu jer deca lako dehidriraju. Ako dete još uvek doji, ponavljajte taj postupak češće nego inače. Izbegavajte gazirane i zašećerene napitke.

– Pravilno koristite klima uređaj. Razlika između temperature napolju i one u kući treba biti oko 5 do 8 stepeni. Ugasite klima uređaj pre nego što dete ode na spavanje.

– Konzumirajte mnogo voća i povrća. Putem znoja gube se i korisne mineralne soli iz organizma. Zato napunite frižider voćem i povrćem koji su bogati vodom, vitaminima i mineralnim solima poput trešanja, lubenica, dinja, krastavaca, paradajza i neka ove namirnice budu glavni sastojci obroka čitave porodice.

– Nosite samo udobnu obuću. Dok dete još ne hoda, najbolje je da bude bosonogo. Kasnije odaberite prozračne, udobne i meke cipelice ili sandalice.

– Pre nego što krenete na put, pa čak i na kraće relacije, provetrite automobil, otvorite prozor ili uključite klima uređaj kako bi vazduh prostrujao. I nikada, ama baš nikada, ne ostavljajte dete, ni na minut, samo u automobilu. Takođe, nemojte praviti preveliku razliku u temperaturi napolju i u automobilu. Klima uređaj u kolima postoji da biste se spasili vrućine, ali ako ga preterano koristite, on može imati veću štetu nego korist za vas.

U Petit Coco prodavnicama možete pronaći najkvalitetniju garderobu, obuću, aksesoare i nameštaj za bebe i decu. Najpriznatiji svetski brendovi od sada i kod nas. Posetite novi sajt i pronađite sve neophodne stvari za vaše mališane! www.petitcocobelgrade.com

Ponudu možete pogledati i na Facebook i Instagram stranici

Još tekstova iz rubrike Petit Coco blog možete pročitati ovde!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.