Kikiriki puter – savršena namirnica za zdrav i ukusan doručak

Puter od kikirikija je definitivno jedna od namirnica, koju nam je pored američkih palačinki, donelo američko društvo. Mnogima je postao omiljeni deo doručka, a razlog za to su njegovi izuzetno hranjljivi sastojci, koji su nutritivno veoma dobri za naš organizam.

Nutritivni sastav putera od kikirikija u 100g:

  • 42,4 g zdravih masti
  • 623 kalorije
  • 16,1 g ugljenih hidrata, od čega samo 4 g šećera
  • 8,5 g vlakana
  • 25,8g proteina
  • 0,8 g soli

Iako ima veliki procenat masti, reč je o zdravim mastima, koje su u umerenim količinama veoma važne za naš organizam. Zato je veoma bitno da sa kikiriki puterom imate meru, jer je reč o veoma kaloričnoj namirnici.

Zdrave masti koje se nalaze u kikiriki puteru smanjuju nivo holesterola u organizmu, jačaju imunitet i štite organizam od kardiovaskularnih bolesti.

Iako je reč o veoma kaloričnoj namirnici, ima veoma velik procenat vlakana i masti, što utiče na to da se veoma brzo zasitite, pa samim tim i ne preterate sa unosom kalorija iz kikiriki putera.

Jedan od njegovih najvećih benefita je što je sjajan dodatak raznim jelima, kojima daje zaista specifičan ukus.

Ukoliko ga do sada još niste probali, vreme je da to uradite, a onda će on postati jedan od vaših omiljenih namaza za doručak, ili večeru i sastavni deo zdravih namirnica, kojima obiluje vaša kuhinja.

Teodora Vuković

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.