Kako da izaberete pravo autosedište za svoje dete?

Pred porodice koje su saznale da će uskoro biti bogatije za jednog člana, postavlja se mnoštvo pitanja, na koja je bitno pronaći odgovor još i pre nego što novi član porodice stigne. Jedno od najčešćih pitanja zapravo je: kako izabrati pravo autosedište za svoju bebu i obezbediti joj udobno i bezbedno putovanje, već od izlaska iz bolnice, pa tokom njenog odrastanja.

Na ovo pitanje, teško je dati univerzalan odgovor, ali ono sedište, koje će zadovoljiti vaše standarde je atestirano autosedište, koje odgovara uzrastu vaše bebe i jednostavno se montira u vaš automobil. Dakle, u trenutku kada se odlučite za kupovinu sedišta osnovni faktori su uzrast i težina vašeg deteta.

Autosedišta se u automobil mogu postaviti na dva načina: 1. pomoću autopojaseva automobila i 2. pomoću ISOFIX sistema povezivanja. Da biste postavili sedište pomoću ISOFIX sistema, vaše vozilo mora imati ISOFIX držače, koji se nalaze u prostoru između naslona i sedišta i na njih se priključuju delovi koji se nalaze na ISOFIX sedištima.

Svako autosedište koje je prošlo testiranje mora na sebi imati nalepnicu koja predstavlja međunarodni znak odobrenja. Neka vaš izbor budu samo sedišta sa pomenutom nalepnicom, koja govori u prilog bezbednosti vašeg deteta tokom vožnje.

Kvalitet materijala, kojim je sedište postavljeno takođe je veoma važan, jer utiče na udobnost detea, ne izaziva znoj, osip, iritacije i svrab, jer je dečija koža osetljiva i ne pogoduje joj kontakt sa grubim materijalima.

Prvo sedište koje ćete odabrati pripada grupi 0 i 0+ i namenjeno je novorođenčadima i sasvim malim bebama do 10, ili 13 kilograma, u zavisnosti da li ste odabrali 0 ili 0+ grupu. Ovo autosedište naziva se jaje, jako je praktično, kada su bebe veoma male, jer ga možete lako izvaditi i ponovo postaviti, a bebu možete nositi u njemu i preneti je u kolica. Ovaj tip sedišta postavlja se uvek suprotno od pravca vožnje pod uglom od 45 stepeni.

Nakon prvog autosedišta vecina roditelja kod nas okreće dete u smeru vožnje. Brojna istraživanja nesreća, statistike i testiranja sudara pokazala su da je i za stariju decu i do 5 puta sigurnije da se voze u smeru suprotnom od smera vožnje. Zato nova i-size regulativa odredjuje da se  deca ne smeju  okrenuti prema napred pre navršenih 15 meseci. Proizvođači kvalitetnih autosedišta na čelu sa skandinavskim proizvođačima omogućavaju vožnju u smeru suprotnom od smera vožnje i do četvrte ili pete godine. Upravo zbog takvog načina vožnje skandinavske zemlje imaju najmanji broj dece stradale u saobraćajnim nesrećama.

Kasnije, kako vaše dete raste, kupićete sedište za stariju decu koje se postavlja u smeru vožnje, tako da već starije i radoznalije dete može da vas vidi i komunicira sa vama, a da opet putuje bezbedno.

Više od pedeset godina norveška kompanija BeSafe razvija autosedišta, ali prioritet i fokus je oduvek isti: sigurnost vaše dece u saobraćaju. 

Osim nesporne sigurnosti i udobnosti autosedišta, roditeljima je važna njihova praktičnost. Upravo zato su BeSafe autosedišta postala omiljena širom sveta i među roditeljima i među decom, jer znaju da su zaštićeni dok se svakodnevno voze do vrtića ili škole, kao i na dužim putovanjima. Mnogi roditelji su za svoje najmlađe odabrali Modular koncept koji nudi potpuno rešenje – uključuje autosedišta iZi Go Modular i iZi Modular i jednu ISOfix bazu što znači da je dete sigurno u saobraćaju od rođenja pa sve do četvrte godine života.

ADAC testiranje Modular koncepta obavljeno je već četiri puta i svaki je put pokazalo dobre i vrlo dobre ocene kroz razne testne kategorije. Testirani su iZi Go Modular (jaje) sа bazom i bez baze, iZi Modular i-Size i iZi Modular RF i-Size (skandinavska verzija ovog sedišta kojе se postavlja samo u smeru suprotnom od vožnje). Ove brojne varijacije testiranja pokazale su da u Modular konceptu deca imaju vrlo mali rizik od ozleda u slučaju kako prednjeg, tako i bočnog sudara.

Na zadnjem testiranju iz 2019. iZi Modular RF i-Size sedište je na ADAC testiranju postiglo odličnu ukupnu ocenu 2,0 sа izvanrednim rezultatima za sigurnosni aspekt. Uverljivi rezultat od 1,7 pri testiranju frontalnog sudara pokazuje superiornu zaštitu i još jednom potvrđuje kvalitet ovog autosedišta i prednosti skandinavske sigurnosti – vožnje dece u sedištima postavljenim u smeru suprotnom od smera vožnje. BeSafe već odavno zna i važnost bočne zaštite pa kontinuirano radi na tome da poboljša bezbednost dece u sedištima prilikom bočnog udara. Rezultat od 1,4 pri bočnom udaru dokazuje da je iZi Modular RF i-Size autosedište uspelo upravo u tome da dete bude savršeno sigurno u njemu i ako dođe do bočnog udara.

Dakle, ukoliko želite bezbedno sedište, koje će vam omogućiti paket za dete do četvrte godine i garantovati vam povišenu bezbednost deteta tokom vožnje, vaš pravi izbor su BeSafe autosedišta.

Još zanimljivih saveta za roditelje pročitajte OVDE!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.