Jod – Mineral za dobro zdravlje! Evo gde ga ima najviše

Pravilna ishrana je osnovna baza dobrog zdravlja i podrazumeva pravilan i raznovrstan izbor namirnica i sadrži sve hranljive i zaštitne sastojke.

Osnov uravnotežene i pravilne ishrane su vitamini i minerali, koji imaju jednu zajedničku osobinu, a to je da ih naše telo ne može proizvesti, već ih moramo unositi hranom i vodom. 

Jedan od esencijalnih minerala je i jod. 

Jod je prisutan u hormonima štitne žlezde, odgovoran je za regulisanje funkcije štitne žlezde, podržava zdrav metabolizam i pomaže rast i razvoj. Jod je neophodan za razvoj mozga. 

Michael Zimmermann, profesor i šef Laboratorije za ljudsku ishranu u Odeljenju za zdravstvene nauke i tehnologiju na Švajcarskom federalnom institutu za tehnologiju (ETH) u Cirihu i izvršni direktor Globalne mreže Međunarodnog saveta za kontrolu poremećaja nedostatka joda (ICCIDD), ističe da nedostatak joda tokom trudnoće može poremetiti rast i neurorazvoj potomstva i povećati smrtnost novorođenčadi. Nedostatak joda tokom detinjstva smanjuje somatski rast i kognitivne i motoričke funkcije.

Jod utiče ne samo na stvaranje, već i na održavanje kognitivnih funkcija, koncentraciju i pamćenje i neophodan je svim starosnim grupama. Najbolji izvori joda su alge, morska riba i morski plodovi.

Foto: Shutterstock

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.