Izložbe u Beogradu koje morate posetiti

Jun je mesec, u kojem se lagano pripremamo ili smo već uzeli naše godišnje odmore. Neki od vas se spremaju za more, neki za turistički obilazak neke evropske prestonice, neki možda odlaze i na drugi kontinent, ali ovaj tekst posvećen je onima koji će ostati kod kuće, iz ko zna kog razloga.

Kultura je veoma važna stvar za svaku državu, grad, ali i za svakog pojedinca. Beograd je bogat muzejima, a svi drugi gradovi u Srbiji poseduju jedan ili više muzeja. Ukoliko ste ovog leta onemogućeni da putujete, zabavite se na krajnje pristupačan način i postanite turista u svom gradu.

Čuvati kulturu znači čuvati svoj identitet, pre svega kao nacije. U srpskim muzejima nalaze se velike zbirke i kolekcije koje govore u prilog našoj tradiciji, a elementi sačuvani od zaborava pripadaju različitim disciplinama, počev od istorije, umetnosti, etnologije, prirodnih nauka, književnosti…

Ukoliko vas zanima da vidite šta je to ostalo u nasleđe od naših predaka i polako sklopite mozaik prošlovekovnog života naših predaka i znamenitih ljudi o kojima ste toliko čitali, daćemo vam kratku mapu muzeja grada Beograda, koje biste mogli da posetite ovog leta, u svoje slobodno vreme.

Pre svega, vrlo je značajno da istaknemo da se Beograd pobrinuo da ulaz u ove kulturne ustanove svima bude dostupan pa je prosečna cena ulaznice 200 dinara, a ukoliko ste đak, student ili penzioner cena karte je 100 dinara. Dakle naša prestonica nudi veliki pregled antikviteta i umetnički vrednih predmeta koji govore o prošlosti našeg naroda, žargonski rečeno, za svačiji džep.

Toplo preporučujemo da posetite:

Muzej Dositeja i Vuka: Ovaj memorijalni muzej posvećen je dvojici velikana srpske kulture. Dositej Obradović bio je srpski prosvetitelj i prvi ministar prosvete, dok je Vuk Karadžić bio reformator i tvorac srpskog književnog jezika. Postavka ovog muzeja je stalna, a sastoji se od dve zbirke – ličnih predmeta Vuka Stefanovića Karadžića i zbirke koja je preostala od Dositejevih spisa, izdanja njegovih knjiga i njegove rukopisne zabeleške. Ovaj muzej otvoren je 28.2.1949. godine u zgradi u kojoj je nekada bila Velika škola. Dositej je bio jedan od njenih idejnih tvoraca, a Vuk među prvih 20 učenika. Ukoliko vas interesuje početak srpskog opismenjavanja, oformljavanje nove srpske književnosti i uopšte život ova dva velika čoveka i njihova borba za srpsku kulturu, ovaj muzej biste svakako trebalo da posetite, od utorka do petka od 10 do 17h. Nalazi se u ulici Gospodara Jevrema broj 21.

Etnografski muzej: Ukoliko ste ljubitelj srpske tradicije ovo je pravo mesto za vas. Možete videti mnogo toga, a od odličnih kustosa i čuti brojne zanimljive činjenice o životu naših predaka. Njihova stalna postavka “Narodna kultura Srba u XIX i XX veku” predstavlja pravu šetnju kroz život Srba u predhodna dva veka. Izloženi su modeli tipične gradske i seoske kuće tog vremena, autentični predmeti, nameštaj, tapiserije, ali ono što je najzanimljivije su muške i ženske nošnje i kostimi iz različitih predela Sebije. Ako poželite u kratku šetnju kroz prošlost našeg naroda, posetite Ernografski muzej svakoga dana od 10 do 17h. Nalazi se na studentskom trgu, a nedeljom su individualne posete besplatne.

Istorijski muzej: Ovo je jedan od najvećih muzeja u Beogradu, koji raspolaže sa oko 35.000 predmeta raspoređenih u 23 zborke i 4 fonda. Trenutne postavke su: “Zaostavština Olje Ivanjicki”, “Srbija 1915 – 1916 i francusko – srpska bolnica u Sedesu, Solun”. One će biti postavljene do novembra u muzeju na Trgu Nikole Pašića, dok se stalna postavka nalazi u Konaku kneza Miloša na Topčideru. Možete ga posetiti svakog dana sem ponedeljka od 12 do 20h.

Muzej Nikole Tesle: Muzej je u celosti posvećen radu jednog od naših najvećih naučnika i pronalazača, a nalazi se u Krunskoj ulici na broju 51. Stalna postavka se nalazi u prizemlju i posetioci se mogu upoznati sa mnogobrojnim Teslinim pronalascima, a mogu čak i učestvovati u nekoj manifestaciji, videti njegove nacrte, prepisku, kao i lične predmete. Ovo je najinovativniji muzej od svih navedenih, kustosi su uvek spremni za saradnju i iskustvo je nezamenljivo! Radno vreme je od utorka do subote od 10 do 17h, a nedeljom od 9 do 14h.

Prirodnjački muzej: Jedinstven je muzej u Srbiji. Čuva 1.500.000 antikviteta raspoređenih u 117 zbirki. On je čuvar prirodne i kulturne baštine Srbije još od 1895. godine. Trenutna postavka: “Meteoriti, glasnici svemira” biće postavljena do septembra ove godine.

Sada, kada smo vam dali kratak predlog muzeja koje biste mogli posetiti i prošetati kroz prošlost svog naroda, možete porazgovarati sa porodicom i organizovati svoj dan. Poseta muzeja deci bi bila veoma uzbudljiva jer bi mogli da vide i nauče mnoge nove stvari, a i vi biste mogli da se podsetite možda zaboravljenog znanja.

Beograd poseduje još mnogo muzeja koje biste, u zavisnosti od sopstvenih interesovanja, mogli da posetite i  uživate u postavkama, ali i da naučite nešto novo.

Javljajte nam utiske!

Teodora Vuković

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.