Danas je svetski dan knjige. Znate li zašto se slavi baš danas?

April. Ne znamo da li je i vama, ali za nas je ovaj mesec veoma poseban. Pitate se po čemu to?

Jednostavno po proleću, lalama, mirisu jorgovana, aprilu u Beogradu i 23. aprilu.

Tog dana, 23. aprila, proslavlja se čovekov najbolji prijatelj, onaj prijatelj, kome se uvek možete vratiti, koji mirno ćuti, a ipak vam svašta pametno kaže, a miriše tako, da budi melanholiju.

Pogodili ste naravno, 23. april je Svetski dan knjige i autorskih prava, onaj dan u godini, kada bi svako od nas trebalo da se seti, zašto mu je čitanje važno, koliko ga je lekcija naučilo i da se vrati onoj svojoj, omiljenoj, najdražoj knjizi. Onoj jednoj, čije redove nije doživeo, ali ih je svakom rečju proživeo!

Godine 1995. na Generalnoj konferenciji UNESKO-a je odlučeno da se Svetski dan knjige i autorskih prava slavi na ovaj datum, jer je tada katalonski festival, a i ovo je datum godišnjice rođenja ili smrti Vilijama Šekspira, Migela de Servantesa, Vladimira Nabokova.

Povodom ovog dana galerija Institut Servantes ponovo organizuje javno čitanje, u kome će učestvovati brojne javne ličnosti, koje će tog dana čitati odlomke svojih omiljenih knjiga. Ovu tradiciju Institut Servantes neguje još od 2015. godine, a za posetioce javnog  čitanja pripremljeni su i simbolični pokloni.

Da li ste već pročitali neke knjige Hulije Navaro? Ako niste, vreme je!

Biblioteka grada Beograda ovaj dan proslaviće akcijom „Svi smo u biblioteci“ u kojoj će poznati na sat vremena biti bibliotekari i sa njima ćete moći da porazgovarate o svojim omiljenim delima. Posetioci će imati priliku da vide i izložbu povodom 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog.

Beograd je grad koji tom danu već godinama na različite načine posvećuje pažnju i tako apeluje na nas da se setimo koliko je književnost važna.

Knjige i citati Paula Koelja koji će vam promeniti život

Osim toga što je danas svrstana u red naučnih disciplina, na umu stalno moramo imati da je književnost umetnost reči i lek za dušu.

Nije džaba bilo ono Dositejevo: „Knjige, braćo, knjige, a ne zvona i praporci!“

10 knjiga koje bi svako od nas trebalo da pročita – bar jednom!

Zato vas mi danas podsećamo da slavite umetnost reči, ne samo danas naravno, već svakog dana. Da dopustite da vas reči dotaknu, da pronađu put do vaše duše, da vas vode do izgubljenog smisla. Da vas navedu da osetite, jer jedino tako reči imaju smisla…

Teodora Vuković

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.