5 najpopularnijih režima ishrane u 2020. godini!

2020. je godina drastičnih promena, kardinalnih odluka i zdravih navika, pa se u našu sliku savršeno građenog lifestyle-u reč dijeta više nikako ne uklapa. Novu deceniju zaista će obeležiti zdrav životni stil, a mi ćemo birati režim ishrane, koji najbolje odgovara našim prehrambenim potrebama i ciljevima za mršavljenje.

S obzirom da u svetu zdrave ishrane postoji pregršt potpuno oprečnih stavova, zaista je teško izabrati adekvatan režim, koji će savršeno odgovarati vašem umu, psihi i telu. Zato smo mi za vas izdvojili najpopularnije režime ishrane koji će obeležiti deceniju pred nama.

Veganstvo

Novopečena svest o globalnom zagrevanju proizvela je još jedan trend, koji je prerastao gotovo u lifestyle – veganstvo. Ovaj režim ishrane isključuje sve namirnice životinjskog porekla, pa čak i med, a navodno čini čuda za krvni sistem i nivo lošeg holesterola u organizmu. Ujedno, vegani imaju znatno smanjen rizik da obole od karcinoma i srčanih bolesti.

16:8

Poznat i kao intervalni post, režim 16:8 se bazira na periodu u kome se konzumira hrana što je 8 časova, i period tokom kog se ne jede ništa, u trajanju od 16 časova. Gladovanjem od 16 sati drastično se snižava količina insulina u krvi i dolazi do efikasnog sagorevanja masti, pa ipak, ovaj režim ishrane nije namenjen za svakoga, pa bi pre nego što se na njega odlučite trebalo da se posavetujete sa lekarom.

Low Carb

Režim ishrane koji podrazumeva minimalan unos ugljenih hidrata, a obroci se baziraju na povrću, proteinima i zdravim mastima.

Mediteranska dijeta

Nedavno proglašena za najzdraviji režim ishrane na svetu, Mediteranska dijeta podrazumeva veći unos svežeg voća i zelenog povrća, kao i celovitih žitarica. Paradajz sos i maslinovo ulje, kao i riba su jedne od osnovnih namirnica u ovom režimu ishrane, dok se meso može jesti svega dva puta nedeljno.

Bezglutenska ishrana

Iako nema još nikakvih naučnih utemeljenja, u poslednjih nekoliko godina, sve je popularnija ishrana bez glutena. Pa ipak, smanjen unos glutena pomaže u smanjenju osećaja nadutosti i gubitku kilograma.

Teodora Vuković

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.