5 jednostavnih saveta za produktivniji ispitni rok

S obzirom da je ispitni rok u toku i da mnogi studenti ne znaju za zdrav san i redovnu ishranu, vreme je da vam skrenemo pažnju na važnost zdravog života i dobre organizacije, kako na sam proces učenja, tako i na pozitivan efekat koji on daje vašim rezultatima, na samim ispitima.

Potpuno je razumljivo da vam je svaki minut, posebno u roku, važan i da je vreme vaš najveći neprijatelj, ali umesto da se u njemu izgubite, sve što treba da uradite je da svoj dan dobro i proračunato iskoristite, tako da što više naučite, ali i da sebi posvetite malo pažnje.

Postoji svega nekoliko jednostavnih saveta, koji bi i inače trebalo da budu sastavni deo vaše rutine, koji će učiniti da ispitni rok prođe sa mnogo manje stresa, ako ih se dosledno budete držali. Uticaće na vašu koncentraciju i samim tim, mnogo više stvari naučićete za kraće vreme, što je san svakog studenta.

Pijte dosta vode

Dok smo potpuno zaokupljeni gradivom, neretko zaboravimo i gde smo, a o čaši vode verovatno ne pomislimo tokom celog dana. Pa ipak, ako biste pokušali da naviknete sebe da pijete više vode, posle samo nekoliko dana primetili biste, kako imate više energije, bolje ste koncentrisani, a glavobolje, koje su ranije, tokom spremanja ispita bile svakodnevne, sada su sve ređe. Voda je veoma važna, kako bi naš organizam funkcionisao zdravo i produktivno, pa se potrudite da tokom učenje, na vašem stolu uvek bude i flašica vode.

Lezite u krevet nešto ranije

Koliko ste puta ostali budni po celu noć, kako biste naučili stranicu više, a sutradan niste bili sposobni da zapamtite ni slovce. Da ne govorimo o konstantnom učenju celu noć pred ispit.

Kada je ispitni rok, najbolja odluka koju možete doneti je da legnete sat vremena ranije i probudite se ranije. Recimo ako zaspite u 23h, a ustanete u 7, vaš dan će biti neuporedivo produktivnije nego ako zaspite u 2 i ustanete u 10.

Noću, naša koncentracija nikada nije na zavidnom nivou. Uz to, mogući su mnogi propusti. Najproduktivniji smo ujutru nakon buđenja i doručka, tako da pokušajte da isplanirate svoj dan, imajući to u vidu.

Protegnite se

Nepravilan položaj tela dok učimo ima razne posledice na naše fizičko, a tako i psihičko stanje. Izaziva bol u kičmi, vratu, leđima, pa uz to i jake glavobolje. Kako biste to predupredili, najbolje bi bilo da u svoju rutinu uvedete barem 10 minuta istezanja ili ma kakav omanji trening kod kuće. Na ovaj način opustićete mišiće, otarasićete se napetosti i negativnih misli i kada ponovo sednete da učite i sami ćete primetiti da je sve neuporedivo lakše.

Ne ostavljajte obaveze za poslednji trenutak

Ne zato što nećete stići. Sve je izvodljivo i moguće ako date sve odd sebe. Bar je svako od nas tokom studiranja, na sopstvenom primeru to jednom i dokazao. Ipak, kada sve obaveze ostavite za “5 do 12” to zna biti jako stresno i može nas koštati mnogo živaca, pa čak i zdravlja. Da ne pominjemo tremu koja se na ispitu rodi, jer, šta ako nisam sve stigla da memorišem sinoć?

Dobra organizacija je ključ uspešnog učenja, zato sedite na vreme, kako biste svakoga dana imali vremena za učenje, ali i za malo odmora.

Nađite vremena za sebe

Ako zaista želite da sve uspešno obavite, najvažnije je da imate vremena da se odmorite. Potrebna vam je barem dvočasovna pauza svakoga dana. Pri tom, ne mislimo na pauzu za ručak, već na vreme koje ćete posvetiti sebi. Možete izdvojiti 2 sata da se na kratko vidite sa drugaricama ili pogledate epizodu serije. Jer ta j2 sata sigurno nećete učiti produktivno, pa i računaru je ponekad potreban odmor!

A nakon pauze, sve će biti neuporedivo lakše. Čak ćete biti i motivisaniji. Ne smete dozvoliti da se izgubite u obavezama. Čak i pred njima, vi ste najvažniji.

Pokušajte da sledite ove savete, da se organizujete bolje, povedete računa o kvalitetu svog života i pronađete vremena za sebe i kratku pauzicu od knjige.

Držimo vam palčeve da sve prođe kako treba.

Teodora Vuković

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.