4 noviteta u nezi kože koje nam je donela 2020. godina!

Kažu da je 2020. godina aktivnih promena, godina u kojoj sve krećemo od 0 i na bolji način, a ako je sudeći po aktuelnim trendovima u beauty svetu, tako je i kada je naša skincare rutina u pitanju.

Kada je u pitanju sastav skincare proizvoda, ove godine u prvi plan su izašli neki drugi, aktivni sastojci za negu, koji imaju okrepljujuće dejstvo na našu kožu.

#1. Tigrova biljka

Centella asiatica već godinama se koristi u kineskoj medicini za tretiranje različitih promena na koži. Zove se još i tigrova biljka, jer tigrovi o nju trljaju svoje rane, kako bi se brže iscelili. Ova biljka zaista ima isceljujuća svojstva i pogodna je za saniranje ožiljaka na koži, pored toga stimuliše sintezu kolagena i ublažava upalne procese. Snažan je antioksidans, a pored toga veoma je učinkovita u ublažavanju ekcema.

#2. LHA i PHA kiseline

LHA – lipohidroksilna kiselina spada u kategoriju BHA kiselina jer je derivat salicilne kiseline, Topiva je u ulju, što znači da može prodreti kroz začepljene pore i pomoći u uklanjanju komedona. pH vrednost joj je oko 5 što je veoma blisko prirodnoj pH vrednosti kože, nežnija je od salicilne kiseline, pa je mogu koristiti čak i oni sa osetljivim tipom kože. Ona stimuliše proizvodnju kolagena i elastina, što je čini idealnim sastojkom za zimsku negu, kada je koža posebno osetljiva.

PHA iz porodice alf-hidroksilnih kiselina, topiva je u vodi i koristi se za tretiranje tamnih mesta na koži. S obzirom na svoje krupne molekule, neguje samo površinski sloj kože, pa je pogodna za one sa osetljivom kožom. Uz to služi kao ovlaživač, jer na sebe skuplja molekule vode i sprečava isušivanje kože.

#3. Novi retinol

Bakuchiol je derivat biljke Psoralea corylifolia koja se godinama koristi u ayurvedskoj medicini, a daje iste rezultate kao i retinol, međutim dosta je blaži od agresivnog retinola. Bakuchiol je namenjen za kožu sklonu aknama.

#4. Arbutinom

Prirodni izvor hidrokinona, snažnog sredstva za izbeljivanje, jedan je od ključnih sastojaka u korejskoj kozmetici. Savršen je za tretiranje melazmi i post-upalnih pigmentacija.

Neka ova godina bude godina promena na svim poljima, a ako još uvek niste spremni, počnite od onih jednostavnih, kao što je promena beauty rutine!

Teodora Vuković

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.