4 noviteta u nezi kože koje nam je donela 2020. godina!

Kažu da je 2020. godina aktivnih promena, godina u kojoj sve krećemo od 0 i na bolji način, a ako je sudeći po aktuelnim trendovima u beauty svetu, tako je i kada je naša skincare rutina u pitanju.

Kada je u pitanju sastav skincare proizvoda, ove godine u prvi plan su izašli neki drugi, aktivni sastojci za negu, koji imaju okrepljujuće dejstvo na našu kožu.

#1. Tigrova biljka

Centella asiatica već godinama se koristi u kineskoj medicini za tretiranje različitih promena na koži. Zove se još i tigrova biljka, jer tigrovi o nju trljaju svoje rane, kako bi se brže iscelili. Ova biljka zaista ima isceljujuća svojstva i pogodna je za saniranje ožiljaka na koži, pored toga stimuliše sintezu kolagena i ublažava upalne procese. Snažan je antioksidans, a pored toga veoma je učinkovita u ublažavanju ekcema.

#2. LHA i PHA kiseline

LHA – lipohidroksilna kiselina spada u kategoriju BHA kiselina jer je derivat salicilne kiseline, Topiva je u ulju, što znači da može prodreti kroz začepljene pore i pomoći u uklanjanju komedona. pH vrednost joj je oko 5 što je veoma blisko prirodnoj pH vrednosti kože, nežnija je od salicilne kiseline, pa je mogu koristiti čak i oni sa osetljivim tipom kože. Ona stimuliše proizvodnju kolagena i elastina, što je čini idealnim sastojkom za zimsku negu, kada je koža posebno osetljiva.

PHA iz porodice alf-hidroksilnih kiselina, topiva je u vodi i koristi se za tretiranje tamnih mesta na koži. S obzirom na svoje krupne molekule, neguje samo površinski sloj kože, pa je pogodna za one sa osetljivom kožom. Uz to služi kao ovlaživač, jer na sebe skuplja molekule vode i sprečava isušivanje kože.

#3. Novi retinol

Bakuchiol je derivat biljke Psoralea corylifolia koja se godinama koristi u ayurvedskoj medicini, a daje iste rezultate kao i retinol, međutim dosta je blaži od agresivnog retinola. Bakuchiol je namenjen za kožu sklonu aknama.

#4. Arbutinom

Prirodni izvor hidrokinona, snažnog sredstva za izbeljivanje, jedan je od ključnih sastojaka u korejskoj kozmetici. Savršen je za tretiranje melazmi i post-upalnih pigmentacija.

Neka ova godina bude godina promena na svim poljima, a ako još uvek niste spremni, počnite od onih jednostavnih, kao što je promena beauty rutine!

Teodora Vuković

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.