20 saveta za novopečene mame

Za početak, najvažnije je da budete dobri i strpljivi prema sebi – nije lak zadatak doneti na svet novi život i brinuti se o bebi. Ne kritikujte same sebe i potapšite se po leđima ako stignete da se okupate pred spavanje. 🙂

Kalgari Avansino, velnes ekspert, podelila je svojih 20 saveta za ,,novopečene” mame koji će vam pomoći da lakše uplivate u majčinstvo, a mi ih prenosimo u okviru Petit Coco bloga! Evo ih:

1. Ukoliko imate sreće, naći ćete vremena za kupanje. U međuvremenu, uložite u šampon za suvo pranje kose.
2. Nemojte se osećati loše ukoliko odbijete goste – ostanite u svom ,,balonu“ koliko god vam prija.
3. Nagli pad hormona nakon porođaja može prouzrokovati suvu kožu. Nabavite prirodna ulja kojima ćete hidrirati i svoju kožu – ne samo bebinu. Ne zaboravite da negujete i sebe.
4. Zapisujte u telefon ko vam je šta sve poklonio. Biće vam lakše da zapamtite i adekvatno se zahvalite.
5. Pustite sebi umirujuću muziku dok dojite. Smiriće se i beba.

6. Kupite staklenu flašu za vodu koju ćete držati pored kreveta i uz sebe sve vreme. Od brige o detetu se dosta ožedni!
7. Organizujte igranje za stariju decu (ako ih imate) kod prijatelja kući, kako biste imale malo mira.
8. Brushalteri za dojilje ne moraju da budu ružni. Kupite jedan koji čini da se osećate ženstveno kada ga obučete.
9. Stavite jednog prijatelja na brzo biranje koga možete pozvati svaki put kada i ako vam se desi napad depresije – ovo će vam beskrajno pomoći.
10. Za novorođenče ne morate koristiti sapun ili šampon – samo vodu, ali organsko ulje može biti odlično za posle kupanja.

11. Uložite u dobre patike. Šetaćete mnogo sa bebom u kolicima ili u kenguru. Postarajte se da vam obuća bude što udobnija!
12. Nažalost, nećete mnogo izlaziti u narednih nekoliko meseci, te poskidajte sve serije ili filmove koje ste nameravali da gledate.
13. Konzumiranje hranjivih namirnica je suštinski važno za nove mame. Bilo da se oporavljate od operacije, dugog porođaja ili ste samo iscrpljene zbog neprospavanih noći, dojenja i emocija, jako je bitno da svom telu obezbedite raznovrsne namirnice koje će ga jačati.
14. Nemojte trošiti novac na ,,fensi“ haljinice i slatke male farmerice za decu ispod 6 meseci – oni žive u benkicama i štramplicama. Uložite u te komade i olakšajte sebi život.
15. Nemojte prati bebinu odeću hemikalijama – kupite netoksične proizvode. Imajte na umu da stalno dodiruje njihovu novu kožu.

16. Pozajmite što više stvari. Nemojte se stideti toga. Odličan je način da uštedite novac, a mame se strašno raduju kada nekome mogu dati nešto što kod njih uglavnom stoji u dubinama ormana.
17. Zakažite manikir za sebe nakon nekoliko nedelja. U susedstvu verovatno poznajete kozmetičarku koja može doći kod vas, što je još bolja varijanta. Malo vremena za negu imaće i terapeutsko dejstvo.
18. Ukoliko dojite, sve što ćete poželeti da nosite su šire bluze i košulje na otkopčavanje. Ako vam odgovaraju muževljeve, slobodno pozajmite nekoliko. 🙂
19. Nabavite zabavne društvene ili kreativne igre koje mogu okupirati vašu drugu decu, ako ih imate. Poslužiće vam.
20. Izađite napolje – to je najbolji lek. Držite pelene, maramice i preobuku u kolicima, tako da možete izaći u svako doba bez torbe. Ili stavite bebu u kengur i krenite. Malo svežeg vazduha uvek bistri um, osvežava, a pomaže i da izgubite postporođajnu kilažu prirodno, bez dijeta!

U Petit Coco carstvu, mame i tate mogu pronaći sve što im je potrebno za njihove najmlađe i najdraže. Najpoznatiji svetski brendovi dostupni su vam na dve adrese u Beogradu – Krunska 83 i Nikole Spasića 4!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.