Zdrava pasta sa bolonjez sosom koju još niste probali!

Bolonjez sos je sigurno jedan od najpoznatijih soseva, ali moramo priznati i najukusnijih. Danas vam donosimo recept za ovaj sos, ali nešto zdraviju verziju, a razlika u odnosu na tipični je i ta što nismo koristili testeninu. Pročitajte recept do kraja da otkrijete čime smo to zamenili pastu, a jelo je i dalje ostalo savršeno ukusno. Srećno u pripremi i uživajte u obroku bez griže savesti!

Sastojci: 

500 grama mešanog mlevenog mesa (junetina i svinjetina)

100 grama slanine 

Paradajz sos 

50 grama maslaca 

1 čaša mleka 

1 čaša crnog vina 

1 šargarepa 

Crveni luk 

Bujon (goveđa kocka rastopljena u 300 mililitara mlake vode) 

So, biber, začini po ukusu 

Tikvice

Priprema:

Na srednjoj vatri zagrejati puter i dodati sitno iseckanu (ili rendanu) šargarepu. Ostaviti da se dinsta nekoliko minuta, a zatim dodati seckani luk dok sve ne postane staklasto. 

Iseckajte slaninu na sitne komade i dodajte u luk i šargarepu. Dinstajte ponovo nekoliko minuta, a zatim dodajte i meso. Ostavite sve da se dinsta oko 30 minuta.  

Dodajte čašu crnog vina i ostavite da ispari alkohol, a zatim nalijte i sok od paradajza.  

So i biber dodajte po ukusu, a goveđi bujon dodajte po potrebi dok ne dobijete željenu strukturu i gustinu sosa.  

Ono što nije specifično za svaki bolonjez sos je mleko. Mi vam predlažemo da probate da na kraju dodate jednu čašu mleka. Sve dobro promešajte i kuvajte još 5 minuta. 

Umesto standardne testenine mi smo koristili špagete od tikvica. Tikvicu možete tanko seći nožem ili iskoristiti nožić koji seče povrće na tračice (možete ga pronaći u svim marketima). Ukoliko su tikvice mlade, možete ih jesti i potpuno sveže. Ukoliko niste ljubitelj svežih, onda ih samo prodinstajte nekoliko minuta na malo putera. 

Kada su špageti od tikvica spremni, dodajte preko njih bolonjez sos, malo parmezana i uživajte u ukusnim zalogajima.

Još predivnih ukusnih recepata možete pronaći ovde!

Sandra Lejić

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.