Zašto su kajsije neophodan dodatak ishrani

Za sve nas kojima nam je vreme ograničeno, kajsije su jedinstveni dar prirode – maltene čudotvorno voće uz pomoć kojeg u pokretu možemo ostvariti ciljeve vezane za zdravlje i lepotu.

Pronašle smo pet ključnih razloga zašto bi trebalo da čim stignu, odmah odemo do obližnje pijace i kupimo kajsije!

Sprečavaju oštećenje kože i starenje

Kajsije su pune vitamina C, koji je vrlo poznat anti-age suplement koji omekšava kožu. Takođe, bogate su i vitaminom A, koji je pravi borac protiv starenja: smanjuje bore, grubost kože i braon tačke.

Odlične su za vid

Kajsija sadrži približno 39% spomenutog vitamina A, koji je neophodan mrežnjači za vid pri manjoj svetlosti i za boje. Dakle, konzumiranje kajsija je odlično za prevenciju gubitka vida, katarakte i glaukoma.

Umanjuju rizik od srčanih bolesti

Kajsije sadrže beta-karoten, a to je moćni antioksidant koji sprečava arterosklerozu, glavni uzrok infarkta i moždanog udara. One regulišu i nivo holesterola, što je vro bitan faktor u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. Vitamin C u kajsiji takođe pokreće razvoj kolagena, supstance koja pomaže pri održavanju elastičnosti arterija.

Bore se protiv anemije

kajsije 2

Suve kajsije su savršena svakodnevna užina za sprečavanje i eliminisanje anemije, stanja u kom ne postoji dovoljan broj crvenih krvnih zrnaca u krvotoku. One su niskokalorične, prepune gvožđa i u celosti bogate vitaminima. Zato nije ni čudo što ih mnogi preporučuju kao suplement pri lečenju anemije.

Jačaju kosti

Što se tiče zdravlja kostiju, kajsije sadrže predivan miks minerala i vitamina koji imaju mnogo toga da ponude. Ovaj miks uključuje bor, koji potpomaže vitamin D da prenosi kalcijum i magnezijum do kostiju.

Kajsije u sebi imaju i visok nivo potasijuma, koji pomaže funkciji mišića, kao i pomalo bakra, kako bi održavali pokretljivost zglobova.

Tako da, bilo da ste na zapadnoj ili istočnoj hemisferi, u dvadesetim ili pedesetim godinama, kajsije su jako zdravo voće koje vam može pomoći na mnogo načina. Napravite sok, pojedite koju za užinu, grickajte ih suve ili ih ubacite u omiljenu tortu. Postoji mnogo varijanti za dodavanje ovog predivnog voća u ishranu!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.