Ukus Mediterana: Lagana piletina na grčki način!

Početkom toplih letnjih dana, svaka od nas počinje da traga za receptima za lagana jela, osvežavajućeg ukusa, koja ne zahtevaju celodnevno stajanje kraj šporeta. Upravo takav je recept za ukusnu piletinu pripremljenu na grčki način, koja osim sjajnog ručka u kuću donosi i pun ukus sa mediteranskih obala.

Sve što vam je potrebno:

  • Filet pilećeg belog mesa
  • 1/4 šoljie maslinovog ulja
  • Beli luk u granulama
  • 1/3 šolje limunovog soka
  • Kašičica sirćeta
  • Kašičica origana
  • So i biber po želji

Dodatak – Krastavac salata:

  • 2 krstavca oljuštena i isečena na kriške
  • 1/3 šolje limunovog soka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Kašika sirćeta
  • 1/2 kašičice mlevenog belog luka
  • 1/2 kašičice origana

Domaći Tzatziki sos

  • Šolja grčkog jogurta
  • Krstavac iseckan na sitne kockice
  • Kašičica mlevenog belog luka
  • 1/2 kašičice limunovog soka
  • Kašičica rendane limunove korice
  • So i biber po ukusu

Prilog:

  • 3 šolje kuvanog smeđeg pirinča
  • Čeri paradajz
  • Malo crvenog luka po želji

Priprema:

Pomešajte maslinovo ulje, beli luk, limunov sok, crveno vinsko sirće, origano, grčki jogurti i so i biber, zatim ovoj smesi dodajte piletinu. Sve to dobro pomešajte i ostaviteda da u marinadi stoji 20 minuta, do 2 sata. Ocedite piletinu, zagrejte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri, dodajte piletinu i dinstajte. Kuvajte otprilike 3-4 minuta sa obe strane, kako bi se ravnomerno zapekla.

U međuvremenu, napravite salatu od krastavca tako što ćete krastavce u komadićima baciti u posudu sa limunovim sokom, maslinovim uljem, sirćetom, belim lukom i origanom. Potom, napravite tzatziki sos kombinovanjem navedenih sastojaka u receptu.

Skuvajte smeđi pirinač, na svaki tanjir stavite pored pirinča i čeri paradajz zajedno sa kriškama crvenog luka. Na vrh stavite piletinu, salatu od krastavca i malo tzatziki sosa i vaše jelo sa ukusom Mediterana je spremno!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.