Tamara Popov – Interfer festival je velika odgovornost, ali i zadovoljstvo

Razgovarali smo sa Tamarom Popov, rediteljkom i direktorkom Internacionalnog festivala reportaže i medija INTERFER.

Festival Interfer održaće se u oktobru, a prijave su u toku. Ko može da uzme učešće u takmičarskom delu i koje bi uslove trebalo da ispuni?

logo-sa-nikom-jpg

Ove godine Interfer slavi jubilej od dve decenije, što je uspeh i tradicija na koju sam veoma ponosna. Oktobar u Apatinu za mnoge autore je rezervisan za ovaj događaj, a radovi već pristižu. Tokom ovih dvadeset godina, mnogi novinari postali su stalni gosti Interfera, ali kako je festival otvoren za sve autore, profesionalce ili amatere, svaka godina donosi nova vrhunska dela i nove reportere. U okviru pet takmičarskih kategorija (televizijska, novinska, foto, radio i društveno odgovorna reportaža), biramo dela i autore koji se svojom hrabrošću, originalnošću, aktuelnošću i stavom izdvajaju iznad ostalih. Takvih reportaža ima mnogo, ali najbolje isplivaju same. Dakle, uslova ima malo, ali smo zahtevni, jer se na taj način ističe neprocenjiva vrednost reportaže.

Da li će se i po čemu razlikovati ovogodišnji Interfer? Hoće li biti nekih novina u odnosu na ranije godine?

Trudimo se da svaki Interfer bude sadržajno bogatiji od prethodnog. Razmena iskustava, ideja i planova između naših gostiju i učesnika je najznačajniji momenat festivala. Čitave redakcije dolaze i učestvuju u tribinama koje vode vrhunski novinari i medijski sručnjaci, a do sada je njihova posećenost bila zaista velika. Kategorije su nešto što smo rešili da ne menjamo, kako bi svaki medij u kojem nastaju reportaže došao do izražaja. Novine su uvek novi autori, nove zemlje iz kojih neki od njih dolaze, naravno i reportaže koje svake godine podižu standarde u odnosu na prethodnu.

Budući da je festival internacionalni, iz kojih zemalja su učestvovali takmičari proteklih godina?

img_0517

U današnje vreme informacija se brzo širi, a tek reportaža. Dobar glas o našem festivalu, osim svih zemalja regiona, došao je čak i do Irana, Tajlanda, Irske, Kine, Amerike, gotovo svih evropskih zemalja, a prošle godine čak i do Nigerije i Gabona.

Festival se održava u Apatinu i Somboru. Zašto ste odabrali baš ove gradove?

Pre dve decenije festival je nastao u Somboru. Šesnaest godina kasnije, preselio se u Apatin, a od pre dve godine ujedinili smo ova dva grada. Ljudi ovih krajeva veoma cene i poštuju Interfer i odavno su prepoznali značaj ovakvog festivala. Iza organizacije festivala stoji Televizija Apatin i nadamo se da će se Interfer još dugo zadržati u ovom prelepom kraju na Dunavu.

Koliko je selekcija i odabir pobednika odgovornost, budući da mediji imaju veliki uticaj u kreiranju javnog mnjena?

nika-za-ruzu

Često kažem da je najvažnija odgovornost prema svim učesnicima, pogotovo u selekciji. Reportaže koje uđu u najuži krug odabranih, već su na neki način pobedile. Nagrada autorima je podsticaj i priznanje, dokaz da je njihov rad primećen i vredan. Glavne nagrade pripadaju onima koji pomeraju granice, podstiču na razmišljanje o društvenoj odgovornosti i socijalnom angažovanju. Reporteri i mi tu imamo zajedničku odgovornost, jer moramo da stojimo iza svojih stavova i verujemo da možemo da menjamo svet na bolje.

Šta, po vašem mišljenju, nedostaje u medijima?

tamara-za-ruzu

Sloboda medija je samo pojam u današnje vreme.  Mnogi hrabri reporteri bivaju žrtve cenzure, pa ih često smatraju nedorečenim ili bez stava. Iz takvih razloga istraživačko novinarstvo je sve ređe, a dobri reporteri padaju u senku priučenih, čije teme ne dosežu dalje od informacije preuzetih iz drugih medija. Ipak, svetla tačka je da u Srbiji postoje vrhunski novinari koji se bore protiv neznanja, neobrazovanosti, pa i cenzure, a njihova otvorena vrata uvek će biti festival Interfer.

Ovogodišnji Internacionalni festival reportaže i medija održaće se od 07-10. oktobra u Apatinu i Somboru. Prijavljivanje je u toku, i trajaće do 20. septembra. Sve informacije autori mogu potražiti na sajtu festivala www.interfer.rs

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.