SUPER hrana za vaš mozak! Ovih 8 namirnica pozitivno utiču na vaše mentalne funkcije!

Mozak je pored srca, naš najvažniji organ. On kontroliše rad svih drugih organa u našem organizmu, a uz to je naša najveća prednost u odnosu na druga živa bića, jer predstavlja našu svest.

Naš način života u mnogome utiče na razvoj mozga, a njegovu funkciju, posebno možemo poboljšati odabirom hrane koju jedemo. Apsolutno svaka namirnica, koju unesemo u naš organizam na ovaj, ili onaj način utiče na naš mozak. Ako želite da poboljšate svoje mentalne sposobnosti, potrebno je da jedete hranu bogatu vitaminima, mineralima, antioksidantima i zdravim mastima. Reč je o namirnicama, koje bi svakodnevno trebalo da budu na vašem meniju, kako bi bile svojevrsna prevencija, kako za vašu moždanu funkciju, tako i za vaše zdravlje.

Dakle, ove namirnice, svrstane u red SUPER hrane, potpomoći će vaše moždane funkcije i dobro stanje u vašem organizmu:

Jaja

Osim što su dobar izvor proteina, jaja su namirnica, koja je izrazito dobra za naš mozak. U žumancetu se nalaze sastojci koji poboljšavaju naše pamćenje i podstiču sve bolji razvoj memorije, a uz to utiču na lučenje serotonina.

Žitarice (cela zrna)

Ovo je najbolji izvor ugljenih hidrata! Porcija žitarica od celovitog zrna, kao što su ovas ili pšenica, daće vašem mozgu dovoljno energije u vidu glukoze. Bitno je da glukozu dobijate upravo iz ovih, složenih ugljenih hidrata, jer se oni postepeno razgrađuju u našem telu, pa će vaš mozak, tokom celog dana, dobijati male doze energije, koje ga podstiču na efikasniji rad.

Lešnici i orasi

Našem mozgu potrebne su zdrave masti, koje možemo dobiti iz lešnika i oraha. Zdrave masti posebno su važne za komunikaciju među moždanim ćelijama i prenos draži. Pored toga što su izvor zdravih masti, orašasti plodovi su puni antioksidanata, minerala i vitamina i zato se nalaze u samom vrhu, kada je o SUPRE hrani reč.

Kada osetite pad koncentracije, pojedite malo orašastih plodova i biće vam jasno, koliko su dobri i učinkoviti za rad našeg mozga.

Bobičasto voće

Bobičasto voće čuva moždanu koru od starenja i izumiranja ćelija, a posebno je reč o aroniji i borovnicama. Jagode sadrže antioksidante, koji će očistiti mozak od toksina.

Mahunarke

Mahunarke su zaista SUPER hrana, bogata proteinima, vlaknima i složenim ugljanim hidratima. Pored toga što su veoma korisne tokom dijete, jer su veoma hranljive, a sadrže nizak procenat kalorija, mahunarke oslobađaju glukozu, koja je doslovno “gorivo” za naš mozak.

Riba

Bez masnih kiselina, naše kognitivne sposobnosti opadaju i više ne možemo misliti tako brzo. Zato je važno da riba bude na našem meniju barem 2 puta nedeljno, kako bismo svoj mozak opskrbili zdravim mastima. Naše telo ne može proizvesti omega 3 masne kiseline, koje su nam veoma potrebne i važno ih je uneti putem ishrane.

Crna čokolada

Crna čokolada je svojevrstan stimulus na mozak, poboljšava protok krvi i budi nervne ćelije i podstiče ih na rad.

Cvekla

Ovo, često zanemareno povrće poboljšava protok krvi u mozak, možda je jedan od najjačih prirodnih antioksidanata i poboljšava našu moć pamćenja.

Dakle, ako želite da svoj mozak sačuvate od starenja, poboljšate svoju moć pamćenja i generalno, poboljšate svoje psihičko stanje i mentalnu funkiciju, obogatite svoj meni, ovom SUPRE hranom!

Teodora Vuković

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.