Ukoliko ste sladokusac onda će vam se sigurno dopasti naš današnji recept. Čizkejk je jedna od najpoznatijih torti na svetu. Postoje razni recepti za ovu tortu, neki se peku neki ne, sa jajima ili bez, sa i bez limuna. Sve su to sastojci koji prave razliku u samom ukusu torte i načinu pravljenja. Dva najpoznatija čizkejka na svetu su svakako njujorški i japanski. Mi smo od nekoliko recepata napravili onaj koji je nama najukusniji. Veoma brzo i jednostavno se priprema, a danas ćemo taj recept podeliti sa vama.
Potrebni sastojci
Za koru:
- 300gr mlevenog keksa
- 180gr putera
- 5 kašika mleka (možete koristiti i neki sok po želji)
Za beli fil:
- 450gr neslanog sira
- 1 vanilin šećer (ili malo arome vanile)
- 500ml biljne pavlake
- 220gr šećera u prahu
- 1 želatin
Voćni preliv:
- 450gr crvenog voća (mi smo koristili maline i kupine)
- 100ml vode
- 4 kašike šećera
- 1 želatin
Priprema:
Naš savet je da prvo pripremate voćni fil jer je to jedini fil za koji je potrebno vreme da se ohladi. Voće kuvajte sa vodom i šećerom 10minuta.
Želatin pripremite po uputstvu sa kesice (razmutite ga u 4 kašike hladne vode i ostavite da nabubri), a zatim ga dodajte u zagrejan fil. Dobro sjedinite i ostavite sa strane da se ohladi. Ukoliko ste navikli , možete koristiti i želatin u listićima.
Prelazimo na koru: ova mera je dovoljna za kalup od 26 cm. Ukoliko nemate kalup za torte možete je praviti i u drugoj posudi ovih mera. Mlevenom keksu dodajte puter koji je prethodno stajao na sobnoj temperaturi, a zatim dodajte i mleko. Po potrebi dodajte još mleka, u zavisnoti koji keks koristite, jer bi smesa trebalo da bude rastresita. Dobijenu smesu rasporedite ravnomerno na dno kalupa i ostavite u frižideru da se stegne dok pravimo sledeći fil, a to je beli deo.
Pre svega, ponovo pripremite želatin po istom uputstvu i ostavite da nabubri dok mutite filove. Umutite slatku pavlaku, a naš savet je da koristite onuu biljnog porekla, jer neće promeniti ukus tokom stajanja u frižideru. Odvojeno sjedinite sir, vanilin šećer (ili aromu vanile) i sećer u prahu. Najbolje je da odaberete sir koji je kremast i neslan. Na kraju sjedinite ova dva fila i dodajte im želatin koji ste otopili na ringli. Beli fil nanesite preko prethodno napravljene kore.
Vreme je da se vratimo na voćni fil sa početka recepta. Kada se fil prohladi (pazite da ne počne da se steže zbog želatina koji smo dodali) rasporedite ga preko belog fila. Jedino što nam preostaje pre degustacije je da ostavimo tortu minimum 6 sati da se stegne, a najbolje preko noći.
Još jedan savet je da dno kalupa pre pravljenja torte obložite papirom za pečenje, a pre otvaranja kalupa nožem odvojite ivice. Ova torta se veoma lepo seče, svako parče po želji možete dekorisati sa malo šlaga i voća pre posluženja.
Nadamo se da ćete probati ovaj recept, a sigurno smo da ćete u njemu uživati. Prijatno!
Za još predivnih recepata, kliknite ovde!
Sandra Lejić