Da li postoji torta koja ne goji?
Da li ste nekada sebi ili nekome drugom postavili ovo pitanje ili bar poželeli da pronađete tortu koja ne goji? Mi vam danas donosimo recept za slanu tortu od pirinča i povrća. I da, ne goji, veoma je zdrava i ukusna.
Pirinač je osnovni sastojak ovog recepta, a veoma je dobar za naš organizam jer je bogat fosforom, kalijumom, natrijumom, magnezijumom, folnom kiselinom i mnogim drugim sastojcima važnim za naš organizam. Da li ćete koristiti integralni ili beli pirinač odluka je na vama. Integralni je nerafinisani tj neoljušteni pirinač što znači da sadrži deo ovojnice i klice koji su otklonjeni kod belog pirinča. Odlučite se za onaj koji je vama draži i imajte na umu da je integralnom pirinču potrebna duža termička obrada. Srećno sa kuvanjem!
Potrebni sastojci:
-1 manji luk (ako je sezona koristite mladi luk ili praziluk)
-1 šargarepa
-1 paprika (ako volite ljuto može i malo ljute)
-100gr šunke (ukoliko pravite posnu verziju slobodno je izostavite, biće podjednako ukusno)
-250gr pirinča
-500ml bujona (u kipuću vodu ubacite kocku za pileću ili povrtnu supu)
-ulje, so, biber i sveži začini po želji
-povrće za dekoraciju
Priprema:
Pre svega uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni, a dok čekamo da se rerna zagreje prebacujemo se na ringlu. Na malo ulja (mi smo koristili ulje koštica grožđa jer je pogodno za visoke temperature) prodinstajete luk, zatim dodajte šargarepu, papriku i šunku. Dinstajte dok povrće ne omekša, nije ga potrebno potpuno termički obraditi jer sve zajedno ide u rernu. Nakon što smo izdinstali povrće ubacite i pirinač. Ne dodajte odmah vodu nego pirinač prodinstajte kratko sa povrćem dok ne postane staklast. Dinstanjem pirinča ćete dobiti kremastije jelo. Nakon što smo prodinstali pirinač dodajemo oko 200ml bujona, isključimo ringlu i ostavimo 2 – 3min da se ukuva.
Posudu koja je namenjena za rernu obložite folijom i unutra prespite pripremljenu smesu i ostatak bujona. Dodajte začine po ukusu, ali pazite jer su šunka i bujon već slani. Sve ubacite u rernu na 220 stepeni. Jelu je potrebno oko 30min da bude gotovo, ali je potrebno na svakih 10min dodati po malo vode jer pirinač upija dosta tečnosti.
Kada je jelo gotovo, ostavite ga nekoliko minuta da se prohladi, zatim okrenite na tanjir i skinite kalup i foliju. Dekorišite po vašem ukusu, a mi smo se odlučili za semenke, šunku, čeri paradajz, šargarepu i malo svežeg bosiljka. Vi možete dadati neki sir – parmezan bi bio odličan izbor. Ili ukoliko vam se žuri slobodno preskočite deo sa dekorisanjem i uživajte u ukusnom jelu. Pirinač spremljen na ovakav način možete, uz neku ukusnu salatu, jesti kao zasebno jelo ili ga poslužiti kao prilog uz neko meso – izbor je na vama.
Prijatno!
Preporučujemo vam da se zasladite čizkejk rolnicama. Recept možete pronaći ovde!
Sandra Lejić
Simic P
Zanimljivo izgleda, a po sastojcima bih rekla da mora biti I ukusno