Ne postoji ništa ukusnije u zimskim danima od tople domaće čorbice sa povćem. Ne morate biti vešta kuvarica niti provesti sate u kuhinji da biste se poslužili ovakvim jelom. Potrebno vam je malo vremena i mnogo povrća.
Sastojci:
1 kg krompira
3 šargarepe
1 glavica crnog luka
1 šolja graška ili kukuruza
1 crvena paprika
Peršun
4 kašike paradajz pirea
2 l vode
1 l mleka
Ulje
Mlevena paprika
So i biber
I naravno, bilo koje povće koje vi volite.
Priprema:
Povrće dobro operite i osušite. Možete ga i odmah naseckati da bi vam kasnije sve bilo lakše i brže.
Luk iseckajte što sitnije i stavite na malo ulja da se dinsta. Kada luk postane staklast možemo dodavati i ostalo povrće. Naravno, vi možete menjati recept, dodavati povrće koje volite. Ako ste ljubitelji mesa u ovu čorbicu možete dodati piletinu, odlično će se slagati.
U luk dodajemo prvo krompir i šargarepu a kada se malo prodinsta dodajemo i ostalo povrće iseckano na kockice. Dodajte i mlevenu papriku, naspite vodu, sve dobro promešajte i ostavite da prokuva.
Proveravajte da li je povrće kuvano, nije potrebno mnogo vremena za to. Uvek proveravajte ono povrće kom je potrebno najduže vremena da se skuva, u ovom slučaju su to krompir i šargarepa. Kada se povrće skuvalo, bez dodavanja vode, naspite paradajz pre i ostavite da kuva par minuta.
Zatim dodajte mleko ili kiselu pavlaku razmućenu sa malo vode. Ovde možete dodati i jaje jer će onda čorba dobiti na gustini. Ukoliko volite baš guste čorbe možete dodati i kašiku brašna.
Dodajte peršun, probajte čorbu i začinite po ukusu, ostavite još par minuta da kuva a zatim skinite sa vatre.
Služite je uz malo kisele pavlake i jedite dok je još sveža i topla. Prijatno!
Za još ukusnih recepata, kliknite ovde!
Sandra Lejić