Recept dana – Teriyaki piletina

Nešto drugačiji, a ipak zdrav i ukusan obrok je sve što želite na svojoj trpezi. Zato smo ovoga puta za vas pripremili recept za sočnu teriyaki piletinu.

Sastojci:

  • 2 filea pilećih prsa
  • Maslinovo ulje
  • 2 šolje pirinča
  • Šolja mleka
  • 2 šolje vode
  • Kašičica smeđeg šećera
  • Prstohvat soli
  • Sok od 1 limete
@dinneratthezzo

Za Teriyaki sos:

  • 1dcl soja sosa
  • 30g smeđeg šećera
  • Kašika meda
  • 2 kašike sirćeta
  • Kašičica ulja
  • Kašičica paste od đumbira
  • Kašičica belog luka u prahu
  • Prstohvat tucane paprike
  • Pola kašike kukuruznog skroba pomešane sa pola kašike vode

Priprema:

Za pripremu pirinča u šerpu sipajte mleko, vodu, malo soli i smeđi šećer, pustite da proključa, a onda dodajte pirinač. Smanjite temperaturu na najniže, pokrijte lonac i ostavite da se krčka 10 – 15 minuta. Skinite sa vatre i ostavite desetak minuta da odstoji.

U šerpicu na umerenoj vatri dodajte soja sos, smeđi šećer, med, ulje, pastu od đumbira, beli luk i tucanu papriku. Posebno sjedinite kukuruzni skrob i vodu, dodajte ostalim sastojcima i povremeno mešajte dok ne proključa. Zatim smanjite vatru i ostavite sos da se zgusne.

Pročitajte: Za ljubitelje azijske kuhinje – medena piletina

@dashingdish

Pileća prsa iseckajte na kockice i zatim ih marinirajte terijaki sosom. Ostavite ih da odstoje najmanje 30 minuta pa do 3 sata. Kada meso upije sos, pecite ga 15 minuta na temperaturi od 250 stepeni.

Servirajte sa prethodno proceđenim pirinčem, kome ste dodali i ostatak teriyaki sosa.

Uživajte u neobično intenzivnom ukusu uz čašu belog vina.

Foto: @cookingclassy

Autor: T. P.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.