Nešto drugačiji, a ipak zdrav i ukusan obrok je sve što želite na svojoj trpezi. Zato smo ovoga puta za vas pripremili recept za sočnu teriyaki piletinu.
Sastojci:
- 2 filea pilećih prsa
- Maslinovo ulje
- 2 šolje pirinča
- Šolja mleka
- 2 šolje vode
- Kašičica smeđeg šećera
- Prstohvat soli
- Sok od 1 limete

Za Teriyaki sos:
- 1dcl soja sosa
- 30g smeđeg šećera
- Kašika meda
- 2 kašike sirćeta
- Kašičica ulja
- Kašičica paste od đumbira
- Kašičica belog luka u prahu
- Prstohvat tucane paprike
- Pola kašike kukuruznog skroba pomešane sa pola kašike vode
Priprema:
Za pripremu pirinča u šerpu sipajte mleko, vodu, malo soli i smeđi šećer, pustite da proključa, a onda dodajte pirinač. Smanjite temperaturu na najniže, pokrijte lonac i ostavite da se krčka 10 – 15 minuta. Skinite sa vatre i ostavite desetak minuta da odstoji.
U šerpicu na umerenoj vatri dodajte soja sos, smeđi šećer, med, ulje, pastu od đumbira, beli luk i tucanu papriku. Posebno sjedinite kukuruzni skrob i vodu, dodajte ostalim sastojcima i povremeno mešajte dok ne proključa. Zatim smanjite vatru i ostavite sos da se zgusne.
Pročitajte: Za ljubitelje azijske kuhinje – medena piletina

Pileća prsa iseckajte na kockice i zatim ih marinirajte terijaki sosom. Ostavite ih da odstoje najmanje 30 minuta pa do 3 sata. Kada meso upije sos, pecite ga 15 minuta na temperaturi od 250 stepeni.
Servirajte sa prethodno proceđenim pirinčem, kome ste dodali i ostatak teriyaki sosa.
Uživajte u neobično intenzivnom ukusu uz čašu belog vina.
Foto: @cookingclassy
Autor: T. P.