Uskrs je jedan od omiljenih porodičnih praznika, koje provodimo u krugu voljenih. Pored vedrog duha, snažne religijske poruke i porodične tradicije koje neguje, ovaj praznik gurmanima je omiljen i zbog raznovrsne trpeze, koja obiluje mnoštvom ukusnih jela.
Ipak, uskršnja trpeza pored jaja, kojima počinje svaki obrok, nezamisliva je bez čuvene mimoza salate, za koju smo danas izdvojili recept.

Sve što vam je potrebno:
- 4 krompira srednje veličine
- 4 tvrdo kuvana jajeta
- 200g šunke
- 300g kačkavalja
- 2 čaše kisele pavlake
- 100g majoneza
- Začini po želji
Priprema:
Krompir obariti u ljusci. Ohladite ga i oljuštite. Jaja obarite, ohladite i oljuštite.
U posudi izmešajte pavlaku i majonez, a zatim dodajte soli po ukusu.
Uzmite posudu u kojoj ćete držati salatu i premažite je sosem od pavlake i majoneza.

Dodajte rendani krompir, pa ga prefilujte slojem sosa. Zatim dodati rendanu šunku i takođe je premazati tankim slojem preliva. Zatim dodati rendana jaja i takođe premazati prelivom, pa dodati kačkavalj.
Postupak slaganja ponovite još jednom, a na sam vrh dodajte malo više kačkavalja.
Salatu dobro ohladite i uživajte u osvežavajućem ukusu.
Slana poslastica u obliku torte biće pravo remek delo i omiljeno jelo na vašoj trpezi, i zato, ako već nije, ovaj recept mora postati sastavni deo vašeg tradicionalnog prazničnog menija.
Foto: @theislehome
Autor: T. P.