Rat i mir – idealna serija za jesenje večeri

Jesenje večeri same su po sebi poziv na ušuškanost, šolju toplog čaja, miris cimeta i omiljenu TV seriju. A pošto je poznata po melanholiji i seti koja dolazi za svežinom i bakarnim nijansama, preporučujem vam i seriju koja će u vama probuditi slična osećanja. BBC-jeva adaptacija ruskog klasika Rat i mir, najbolje je ostvarenje ovog tipa koje sam odgledala u poslednjih godinu dana.

Serija se sastoji iz 6 epizoda u trajanju od 60 do 80 minuta. Prva epizoda emitovana je 3. januara 2016. Ovo je televizijski obrađena istorija ljudskih sudbina u rukama vremena i čovečanstva, koja će za vas početi kao i svaki drugi serijal, gomilom pozitivnih i negativnih stavova prema ovim ili onim junacima, ali će vaše emocije kulminirati u potpuno saosećanje i razumevanje čak i onih likova koje ste smatrali besramnim!

Radnja počinje 1805. godine i prati rat između Napoleona i Rusije, u kome će mnogi rusi izgubiti svoje živote, a glavni junaci ovoga dela nosiće ožiljke koji će ih definisati pred našim očima.

image-1

Ne znam da li će vas više očarati savršena priča, jer je Rat i mir na samom vrhu svetskog romana, ili muzika koja je u potpunom skladu sa radnjom. Sa druge strane, glumci su dali sve od sebe da nam prikažu Tolstojeve junake sa pocetka XIX veka, a najuspeliji među njima su Džejms Norton u ulozi grofa Andreja Bolkonskog, Pol Dano kao Pjer Bezuhov i prelepa Lili Džejms u ulozi živahne Nataše Rostove.

Svakako, najveće dostignuće je besprekorna primena teksta, za sve one koji su propustili da se posvete ovom obimnom delu kada smo ga radili u školi. 🙂

image-3

Što se mene tiče, ispunite svoje jesenje večeri u toplom zagrljaju uz ovu seriju. Emocije koje će u vama probuditi biće istovremeno i lepe i teške upravo zbog prisustva Tolstojevih filozofskih razmišljanja o preplitanju čoveka i istorije. Ovo je zapravo život na istorijskoj sceni, prepun intriga aristokratskog društva, ostvarene i neostvarene ljubavi, prijateljstva isprepletana sa ponosom. Vrline i mane smenjuju se pred vašim očima, i vi shvatate da je svaki čovek i jedno i drugo, razumete i saosećate, i divite se veličini uma koji je sve to stvorio za vas.

I zato, poslušajte naš savet, odvojite vreme da uživate uz ovo ostvarenje, i obavezno nam javite da li je BBC opravdao vaša očekivanja!

Teodora Vuković

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.