Priroda nam pokazuje istinu

Ne možete pomoći. Jednostavno je tako.

Posmatrala sam drvo, prelepo drvo… i odjednom sam pomislila:

,,Drvo, tako si neverovatno. Stvarno jesi. Ne treba ti puno i daješ sve od sebe svima kojima si potrebno. Ne smetaju ti mravi koji žive na tebi, ne smetam ti ja što sam pored tebe, ne smeta ti sunce što sija i kiša što pada, samo uzmeš ono što ti treba i daješ sve što imaš drugima. Kako je to divno! Dozvoljavaš mravima da žive na tebi, ljudima da sede pored tebe, da te dodiruju, dozvoljavaš suncu da te ljubi, kiši da te hrani… ti si to što jesi i ne trudiš se budeš nešto drugo. Dopuštaš ljudima da budu onakvi kakvi su, mravima ono što su i ne pokušavaš da promeniš njih, ni njihovu prirodu. Samo ih puštaš da budu. I svi živite u harmoniji. Ti održavaš harmoniju.“

Mnogo toga se može naučiti od drveta.

Onda sam shvatila nešto što sam zapravo oduvek znala, ali sada ima novo značenje u mojoj duši. Primećujem stvari. Imam divne oči, uši i čulo mirisa, pa mogu da čujem zujanje pčela, osetim miris mora, mogu da vidim rakove i sve vrste riba u plićaku na moru i mogu da vidim morske zvezde. Svi mi možemo da ih vidimo, ali ja ih primećujem. Nekog drugog dana kažem ljudima da sam videla 10 morskih zvezda, a oni nisu videli nijednu. Onda mi je sinulo! Ja ih primećujem. Kada primetim jedno, uvek je u blizini i drugo. Kada vidim jednu morsku zvezdu, uvek vidim i drugu. Kada sam videla jednog raka, onda sam videla i drugog i još jednog… Ovo je u stvari način na koji zakon privlačnosti funkcioniše. Kada primetimo, primamo još više. Tada sam shvatila… zašto biste vi ikada obraćali pažnju na nešto što nećete da vidite još više?

pexels-photo-48706

Ja samo hoću da vidim morske zvezde, rakove, drveće, lepe stvari, delfine, leptire. Primećujem ih svuda oko sebe. Oni mi se predstavljaju i oni su svuda. Međutim, ukoliko ne otvorite oči da ih vidite, oni se kriju i vi ste zakasnili da ih vidite. Potrebno je fokusirano primećivanje i usmerena pažnja. Ne mislim da je potrebno da se fokusiramo da vidimo posebno morsku zvezdu, već osećam da treba da se usmerimo na svet oko nas i počnemo da obraćamo pažnju na lepotu koja nas okružuje, da primećujemo čuda, lepe ljude, dobrotu, radost, ljubav, mir i onda ćemo i videti više toga. Vrlo jednostavno, zapravo. Baš kao i ono drvo. Život je jednostavan ako samo dozvolite sebi da budete ono što jeste i ako dozvolite drugima da budu to što jesu i da ispune svoju svrhu. Stvari idu lako svojim tokom, kada ih pustimo da budu u svom prirodnom stanju. To je istina.

Pogledala sam u more, zemlju, sunce, nebo, drveće, kamenje, stene i pomislila sam: vau! Svi elementi me okružuju sve vreme, podržavaju me, pomažu mi, vode me, uče me. Voda me smiruje, opušta i relaksira. Od stena osećam stabilnost i snagu, moć da prebrodim svaku oluju koja naiđe. Biću promenjena, ali ću preživeti, samo ako budem to što jesam. Osećam da mi sunce budi energiju i pruža utehu svojom toplotom. Zatim sam se okrenula šumi i osetila hlađenje. Drveće me štiti od toplote, hladi me i smiruje, stabilizuje moju dušu.

Priroda je tako lepa. Ona je naš najveći učitelj; ne traži ništa, a daje sve. Priroda prirodno uzima ono što joj je potrebno. Ukoliko je žedna, doći će kiša. Ako joj je hladno, sunce će sijati, a kada je potrebna nekome ili nečemu, daje se bezuslovno i bez prigovora. To je krug života. Mi mu pripadamo.

Želim da živim.

Dana Karić

921158_10151525219153337_1857645181_o

Još mnoštvo inspirativnih tekstova, a i recepata, možete pronaći u Daninoj knjizi Srećna planeta – recepti za život, koju možete kupiti u prodavnici Srećna planeta! Saznajte više na Instagram profilu @srecnaplanetashop.

instagram: @srecnaplaneta, @danakaric, @srecnaplanetashop
facebook: Srećna Planeta
glavna slika: Nevena Milovanovic (@nensigrejs)

Komentari 1

  1. Izabela
    Reply

    Sve “govori” kada ga primetiš 🙂
    Predivan tekst, oda Životu i Prirodi!!!

    19 Januar, 2017

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.