Pred ispitni rok: Kako da povećate produktivnost i učite efikasnije?

Junski ispitni rok je pred vratima i većini studenata promena vremena ide u prilog, jer su zauzeli svoje pozicije i vredno uče, kako bi imali što bolje rezultate, nakon letnjih ispitnih rokova i što više sunčanih dana za odmor i opuštanje.

Međutim, koliko god korisni, sivi dani nisu nimalo inspirativni za učenje i neretko je motivacija ta koja im nedostaje, a samim tim je i njihova produktivnost u padu. Zato danas donosimo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da poboljšate svoju produktivnost i učite što efikasnije, ne samo tokom ispitnog roka, već i tokom čitave školske godine.

Idite u čitaonicu

Svi znamo benefite učenja kod kuće. Kafa gotova za svega 3 minuta, ukusan obrok koji ste sami spremili, udobnost vašeg stana, ali i sabotaža produktivnosti. Uz konstantnu proveru notifikacija na telefonu, pauzu za omiljenu seriju i ručak, gubimo sate i sate produktivnog učenja. Zato je odlazak u čitaonicu pravo rešenjem, osim ako imate veoma čvrst karakter!

Iako odlazak u čitaonicu zahteva više vremena, podrazumeva produktivan i posvećen rad, jer ako ste već uložili trud da ustanete ranije, spremite se i zauzmete mesto, važno je i da odložite telefon u torbi i produktivno učite sa recimo dve poločasovne pauze za kafu, tokom kojih ćete proveriti svoj Instagram! Fokusirano učenje u čitaonici u mnogome će vam olakšati i rad kod kuće jer ćete uložiti taman toliko vremena da sve što ste u čitaonici naučili samo obnovite.

Npravite godišnji zidni planer

Veoma je jednostavno. Oštampajte kalendar rada i išrafirajte one dane koji su neradni tokom školske godine. U kvadratima radnih dana beležite sve predispitne obaveze, testove, kolokvijume i projekte, kako biste svoje obaveze uvek imali pred očima i na vreme bili upozoreni na njih.

Dane ispitnih rokova obeležite crvenom bojom, kako bi vas opominjali na efikasno učenje, jer ne postoji veći benefit od položenog ispita, nakon velikog, uloženog truda.

Podelite gradivo

Nema ničeg što više zastraši studenta od velikog ispita, sa gradivom, kome se ne nazire kraj, ali i za ovaj problem postoji rešenje. Najbolji način da se uhvatite u koštac sa obimnijim ispitima je da gradivo podelite na manje celine, koje ćete iz dana u dan savladavati. Nakon svake savladane celine, napravite mali review i izvucite teze, kako bi vam nakon savladanog kompletnog gradiva, bilo lakše da se preslišate.

Odredite prioritete

Teško je zatvoriti se u kuću i prepustiti se celodnevnom učenju, međutim, ako to znači da ćete položiti većinu ispita u letnjim rokovima i u avgustu otići na zasluženi odmor, vredno je svake žrtve. Zato se suočite sa sobom i odredite svoje prioritete, na taj način stvorićete sebi dodatnu motivaciju.

Napravite kratku pauzu

Iako se radujete dugim pauzama od učenja, najproduktivniji način da učite i poboljšate svoju efikasnost je više polučasovnih pauza, koje će vam omogućiti da savladate mnogo više gradiva tokom dana nego kada napravite dve dvočasovne pauze, jer kada sagledate stvar, to je zaista mnogo izgubljenog vremena.

Postavite sebi prioritete i u njima nađite motivaciju, ali dajte sebi malo oduška kada osetite da vam je to zaista potrebno. Iskoristite letnje rokove na najbolji način i zaslužite svoj odmor, a ako uložite više truda i u julu položite sve ispite, čeka vas čak 2 meseca užitka, što je i više nego dobra motivacija!

Srećno!

Teodora Vuković

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.