Postporođajna depresija je normalna pojava – evo zašto

Većini majki pre porođaja svi govore da se paze crvenih zastavica postporođajne depresije u prva tri meseca. I uglavnom sve majke budu delimično spremne: Paze se dramatičnih i ozbiljnih emocija, poput odbijanja da drže svoje dete ili plakanja po ceo dan, manjka volje za ustajanjem iz kreveta i osećanja da nisu dobar roditelj.

Ipak, postoje i drugačiji oblici. Kada se porodiljsko odsustvo prebrodi i kada se mame ponovo pokrenu i osete se kao da su one one, uz podršku partnera, prijatelja i porodice, stvari se naizgled vrate u normalu. Međutim, nakon nekoliko meseci, anksioznost polako krene da nastupa i pretvori se u pravu pravcatu depresiju.

Koji god da je vaš scenario, niste same. Postporođajna depresija uhvati svaku sedmu ženu. Čak su i mnoge poznate ličnosti (najskorije Krisi Teigen, supruga Džona Ledženda) otvoreno govorile o njoj, što je učinilo da stigma o toj pojavi lagano nestaje.

U okviru ovonedeljnog Petit Coco bloga, govorimo vam o 5 stvari koje bi trebalo da znate o ovoj potpuno normalnoj pojavi.

Mnogo je više od ,,tuge zbog bebe“

Depresija nakon porođaja može varirati u ozbiljnosti i može nastupiti nakon nekoliko dana ili meseci kasnije. Simptomi su uglavnom mnogo jači od takozvanog fenomena ,,baby blues“ koji predstavlja prilagođavanje životu sa malim detetom i uglavnom traju duže. Poneki uobičajeni znaci potencijalne depresije uključuju nesanicu, ozbiljne promene raspoloženja, gubitak apetita, povlačenje od ljudi i aktivnosti, napadi panike, slaba koncentracija, umor i bes.

Zaključak? Ne postoji nivo od kog se depresija ,,uzima u obzir“. Ukoliko se ne osećajte svojima, onda se verovatno nešto dešava – te pričajte o tome sa voljenim osobama i zatražite pomoć.

Hormoni luduju

Hormoni polude nakon porođaja. Ova činjenica će vas podsetiti da emotivni i fizički aspekti postporođajne depresije imaju veze sa tim da je u vašem telu raslo živo biće – neverovatno iskustvo koje zahteva jako dug period oporavka. Tu negde počiva i društveno očekivanje da žene ,,skoče nazad u život“ posle porođaja u svakom smislu, što je prilično nepravedno, ali isto tako doprinosi verovanju da je sve negativne emocije nakon porođaja moguće kontrolisati.

Postporođajna depresija dešava se milionima žena i ne možete predvideti kako će vaše telo, um i duh reagovati na uspone i padove roditeljstva. Budite milostivi prema sebi i budite svesni da nije vaša krivica.

I tatama preti rizik

Iako su sve oči uprte u majke kada je reč o postporođajnoj depresiji, često zaboravimo da su i očevi podložni njoj. Ne, njihova tela ne prolaze kroz ,,ludu vožnju“ zvanu trudnoća, porođaj i proces zalečenja, ali više od 4% očeva takođe iskusi simptome depresije. Šta to znači? Kada ukombinujete značajnu životnu promenu, nedostatak sna i povišen stres, svi roditelji su pod rizikom lošeg mentalnog, fizičkog i emotivnog zdravlja.

Niste loša majka

Postporođajna depresija može dovesti  do osećanja stida i bezvrednosti, kao da niste dovoljno dobre da brinete o svom detetu i da bi mu bilo mnogo bolje bez vas. To nije istina. I zato je bitno da ne ćutite o tome, već da podelite sa najbližima kako se osećate. Vaša priča može pomoći i drugim majkama koje se možda osećaju slično.

Ne bojte se da potražite pomoć

Pojedinim majkama su meseci bili potrebni pre nego što su zatražile pomoć, ili pre nego što su uopšte priznale sebi da nisu dobro.

Za mnoge žene lečenje može biti veoma jednostavno, poput više sna, vežbanja i povremene pomoći dadilje – ali isto tako može uključiti terapiju i antidepresive. Bez obzira na to šta vam je potrebno da se zalečite, uverite se da radite ono što je najispravnije za vaše telo i um, jer to je, na kraju svega, najbolje za vas, vašu bebu i vašu porodicu.

U Petit Coco carstvu, mame i tate mogu pronaći sve što im je potrebno za njihove najmlađe i najdraže. Najpoznatiji svetski brendovi dostupni su vam na dve adrese u Beogradu – Krunska 83 i Nikole Spasića 4!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.