Popularna vikend dijeta i sve što treba da znate o njoj!

Leto je sve bliže, a sa viškom kilograma dobijenim tokom karantina se i dalje borimo. Mnoge smo režime ishrane i dijete već isprobali, ali sada je na društvenim mrežama popularan potpuno novi 5:2 način ishrane, ili vikend dijeta, a evo šta smo mi saznali o njoj.

View this post on Instagram

5 вещей, которые я использую, делаю каждый день? Это один из вопросов, который прилетел вчера в сторис. ⠀ 📲 Мой телефон 🎧 AirPods 😗Зубная щётка ☕️Большая кружка для чая 💻Ноутбук ⠀ Наверное, вот так 😚 Без них свой день не представляю совсем! ⠀ А теперь, что я делаю каждый день, из чего состоит моя рутина, есть ли ритуалы? ⠀ 🍮 Завтракаю каждый день, это мое время, чтобы почитать новости полистать ленту, включиться в день; 🐱 Тусуются с котом, обычно вечером. Он топчется на мне, засыпает, иногда мы «боремся» и играем, я кидаю ему шарик или ленточку. 🛁 Принимаю ванну с солью (не каждый день, но часто) 🧘🏼‍♀️ Практикую йогу, чтобы успокоить мысли и держать тело сильным (могу заниматься дома или хожу в студию); ☕️ Делаю дома кофе: капсулы или воронка самый ходовой формат ☕️ Летом люблю играть со льдом, растительным молоком, делаю матчу 🍵 ⠀ А теперь – вы! 5 предметов, без которых ваш день – не ваш. И рутина (помимо работы), что вы делаете каждый день или часто 💫

A post shared by 🐚 Настя создает Safe Space (@snova_nastia) on

Ovaj način ishrane osmislio je Michael Mosley i reč je o planu koji se ne zasniva na zabranama i ograničenjima, što nam je odmah privuklo pažnju. Ishrana je organizovana tako da se 5 dana tokom nedelje možete hraniti potpuno normalno, dok tokom vikenda treba da ograničite unos kalorija na 500.

Mosley tvrdi da periodično ograničenje unosa kalorija dovodi do gubljenja težine, koje podrazumeva najmanje stresa za telo i organizam. Još ističe da će rezultat dijete doći sporije, ali će biti stabilan i bez yo-yo efekta. Predviđen kalorijski deficit tokom vikenda je oko 2500 do 3000 kalorija, što omogućava da na nedeljnom nivou izgubimo kilogram. Ukoliko tokom ove dijete uvedete i trening barem 3 do 4 puta nedeljno, mogli biste nedeljni kalorijski deficit povećati na 8000 kalorija što bi značilo da nedeljno mršavite i do 2,5 kilograma.

Što se radnih dana tiče, bilo bi poželjno da zaboravite na popularne cheat obroke i hranite se normalno. Ako želite da još malo ubrzate rezultat vaše dijete potrudite se da ishranu obogatite većim unosom vlakana i proteina kako biste ubrzali metabolizam. Možete pojesti red čokolade ako to želite ili počastiti sebe parčetom pice, nema nikakvih zabrana, ali je poželjno da ne dođe do preterivanja. Tokom ovih 5 dana umerenost je najbitnija.

Tokom dana sas ograničenim unosom kalorija predloženo je da se kalorije rasporede tako što ćete za doručak uneti 200 kalorija, a za ručak i večeru po 150.

Ova dijeta trenutno je veoma popularna, pa je možda pravitrenutak da isprobamo njene benefite, ali čak i da se ne odlučimo za nju, vreme je da počnemo da biramo zdrave obroke, odolevamo slatkim iskušenjima i sami odaberemo svoj put ka fit izgledu za leto koje je pred nama!

Teodora Vuković

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.