Plivanje povećava gustinu kostiju i mišića

Sedelački način života sve više je uzrok nepravilnom držanju, bolu u vratu i leđima, glavobolji, ali i nedostatku fizičke aktivnosti i nagomilanim masnim naglagama u regiji stomaka. Zbog svega toga, verujemo da se svako od nas raduje sezoni leta i godišnjih odmora, jer ćete konačno umesto celodnevnog sedenja moći da se aktivirate i priuštite svom organizmu nešto zaista zdravo.

Od velike je važnosti da pokrenete svoje telo, ispravite kičmu i ojačate leđne mišiće, koji drže vaša ramena uspravno, a koja su zbog načina života koji vodite u fazi atrofiranja. Uz ovu vrstu aktivacije, leto sa sobom nosi i izazov oblikovanja tela, koje ćete pre ili kasnije morati da pokažete na plaži, a želite da izgledate najbolje do sad. Čak i ako do sada niste aktivno vežbali i vaše telo nije perfektno oblikovano, ne gubite nadu, jer leti možemo da se posvetimo osvežavajućoj i mnogima omiljenoj fizičkoj aktivnosti, koja je zdrava za naš organizam, aktivira sve mišićne grupe na telu i oblikuje našu figuru do perfekcije. Reč je naravno o plivanju, kojim ćete se aktivno baviti tokom celog leta, a posebno tokom odmora, ako u planu imate odlazak na more. Ove godine spojite lepo i korisno i uz odmor i relaksaciju oporavite svoje telo do perfekcije, uživajte u plivanju i oblikujte svoje telo.

Poslednjih godina mnogo se priča o tome da je za optimalno zdravlje, ali i izgled, potrebno povećanje gustinu kostiju i mišićne mase. U poplavi raznih modernih i pomodnih metoda, preparata i sportova, mnogi su zaboravili da postoji proveren, jednostavan, lak i jeftin način da se to postigne – plivanje.

Plivanje angažuje sve grupe mišića, tako da se nećete pokajati koji god stil da izaberete, ali je najbolje da kombinujete nekoliko stilova, pokazalo je istraživanje univerziteta u Oklahomi. Od 1.500 ispitanika, 48 procenata opredelilo se za delfin stil, jer on istovremeno oblikuje mišiće grudi, ramena i leđa. Ispostavilo se da je on bolji izbor od vežbanja u teretani, pogotovo jer skoro da i ne postoji rizik od povreda. Plivači oba pola bili su aktivni tri puta nedeljno po 45 minuta, i to šest meseci, a rezultati su bili impozantni, što je dokazano merenjem  mišićne mase pre i posle eksperimenta. No, to što se mišićna masa povećala, ne znači da je došlo i do povećanja ukupne telesne mase – naprotiv, pošto je znatno smanjena količina masti u organizmu čak 92 procenta učesnika!

Plivanje je, dokazano je pak u istraživanju univerziteta u Južnoj Karolini, jedan od najboljih načina za prevenciju osteoporoze, jer povećava gustinu kostiju. Osteoporoza, dovodi do krhkosti i lomljivosti kostiju a najviše pogađa žene, ali su, zbog sveobuhvatnosti rezultata, u ovom ispitivanju učestvovali podjednako i muškarci, i pokazalo se da su i njihove kosti postale gušće posle 9 meseci.

Osim toga, plivanje je preporučeno osobama koje imaju problema sa kostima i zato što je mogućnost preloma isključena.

Ovo znači da plivanje mogu da upražnjavaju i osobe u poznim godinama, a s obzirom da je najstariji učesnik u pomenutom istraživanju imao 91 godinu, nema razloga da ne zaplivate i vi. Plivajte samo 3 puta nedeljno pola sata i odradićete odličan trening koji zateže celo telo.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.