Petit Coco blog – 6 neistina o dojenju

Ovog utorka u okviru Petit Coco bloga bavimo se najčešćim mitovima u vezi sa dojenjem.

Mit: Majka malih grudi neće imati dovoljno mleka za bebu.

Istina: Verovali ili ne, veličina grudi nije bitna kada je o dojenju reč. Ono što jeste bitno je koja količina mleka može stati u grudi kada su “pune”. Žene sa malim grudima mogu imati dosta prostora za mleko u njima, dok one sa većim grudima mogu imati manje. Taj “kapacitet dojki” određuje koliko često ćete moći da hranite bebu u toku jednog dana i da li će im biti potrebno dojenje tokom noći kako bude rasla. To što žena ima male grudi ne znači da neće proizvoditi dovoljno mleka.

Mit: Mama koja doji bi trebalo da izbegava jaku hranu.

Istina: Nema baš nikakve potrebe da izbegavate jaku hranu dok dojite. Začinjena hrana je odličan način da bebi date mogućnost da oseti nove ukuse. Ukus majčinog mleka se konstantno menja na osnovu hrane koju mama jede, a to pomaže da bebe koje doje kasnije zavole širi spektar namirnica.

Mit: Dojenje bi trebalo da se prekine kada se mama prehladi.

Istina: Mame koje su prehlađenje ne moraju da prekidaju sa dojenjem. Tada je čak najvažnije vreme kada morate nastaviti da dojite jer je majčino mleko puno antitela koja štite bebu od prehlade i virusa. Majčino mleko ne može da prenese bolest! Ipak, redovne mere se moraju preduzeti kako se bolest ne bi proširila. Te mere su: često pranje ruku, izbegavanje kijanja i kašljanja u bebinom pravcu i ograničen kontakt licem u lice.

Mit: Nije bezbedno da mama mršavi dok doji.

Istina: Dokle god mama izbegava ekstremne dijete i programe za mršavljenje, može bezbedno gubiti na kilaži tokom dojenja. Dojenje pomaže da se mame brže vrate u formu koju su imale pre trudnoće, jer sagoreva od 300 – 500 kalorija dnevno. O ovome je nedavno govorila i naša sagovornica, Anika Božić!

Mit: Mama koja je imala operaciju grudi neće imati dovoljno mleka za bebu.

Istina: Zavisi od tipa operacije koja je obavljena i gde su napravljeni rezovi. Rezovi napravljeni oko areole uglavnom izazovu oštećenje nerava, što može negativno uticati na proizvodnju mleka. Ukoliko je samo jedna dojka bila operisana, puna “proizvodnja” mleka je sasvim moguća. Žene kojima je jedna dojka uklonjena mastektomijom su imale dovoljno mleka za svoje bebe, dojeći ih na drugoj. Ukoliko majka koja je imala operaciju grudi odluči da doji, jako je važno da pažljivo nadgleda koliko beba dobija na kilaži.

Mit: Majke blizanaca neće imati dovoljno mleka za obe bebe.

Istina: Dokle god su bebe zdrave i dobro doje, mama može imati dovoljno mleka za obe. Jedna studija sprovedena u Australiji pokazala je da mame blizanaca proizvode duplo više mleka nego mame koje imaju jednu bebu. Žene mogu imati dovoljno mleka za blizance, troje, a čak i više od tri bebe, bez potrebe za dohranom. Fascinantno, zar ne?

Ukoliko nemate mleka – ne očajavajte! Vaša beba će biti jednako zdrava kao i one koje doje. Važno je samo da izaberete najbolje flašice i da uživate dok je hranite. Mi preporučujemo OVE FLAŠICE za bebe!

Još tekstova u vezi sa trudnoćom i majčinstvom iz kategorije Petit Coco blog, možete pročitati OVDE!

U Petit Coco carstvu, mame i tate mogu pronaći sve što im je potrebno za njihove najmlađe i najdraže. Najpoznatiji svetski brendovi dostupni su vam na dve adrese u Beogradu – Krunska 83 i Nikole Spasića 4!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.