#ostanikodkuće – Isprobaj novi recept italijanske kuhinje!

Kako je Italija jedna od naših omiljenih destinacija, a italijansak kuhinja nas ostavlja bez daha, danas smo rešili da #ostanemokodkuće evociramo uspomene na neka putovanja, nadamo se vremenu kada ćemo ponovo moći da odemo u Italiju i kuvamo neko od preukusnih italijanskih jela.

Danas pravimo kanelone, jelo koje po svom ukusu podseća na lazanje, a sprema se u svega nekoliko koraka.

Sastojci:

Za bešamel sos:

  • 45g putera
  • 40g mekog brašna
  • 600ml mleka
  • prstohvat soli

Za smesu od mesa:

  • 500g mlevenog mesa
  • 2 veće glavice crnog luka
  • Kašičica soli
  • Kašičica bibera
  • 4 supene kašike ulja od koštica grožđa

Za fil:

  • 2/3 smese od mesa
  • 1 žumance
  • 130g rendanog kačkavalja
  • 100ml pavlake za kuvanje

Za sos od mesa:

  • 1/3 smese od mesa
  • 200ml pasiranog paradajza
  • Kašičica origana
  • 1/2 kašičice šećera
  • Prstohvat soli

100g rendanog kačkavalja (za posipanje)

11 kanelona

Priprema:

Za smesu od mesa prvo oljuštite i sitno iseckajte luk. U tiganj sipajte malo ulja, zagrejte i dodajte luk, dinstajte ga dok ne postane staklast. Dodajte meso, začinite ga mlevenim biberom i dinstajte dok ne promeni boju. Dok pržite meso mrvite ga viljuškom kako bi bilo što sitnije.

Za fil, smesu od mesa podelite na dva dela. U 2/3 smese od mesa dodati žumance, rendani kačkavalj i pavlaku za kuvanje. Izmešati dok pavlaka ne provri i zatim ostaviti fil sa strane.

U preostalu trećinu mesa dodati pasirani paradajz, šećer, origano i so i ostaviti na šporetu da ključa oko 5 minuta uz povremeno mešanje. Smanjite temperaturu i ostavite da se kuva još 5 minuta.

U odgovarajuću posudu stavite puter da se otopi na srednjoj temperaturi. Dodajte brašno da se blago proprži i sve vreme mešajte, zatim postepeno dodajte mleko i nastavite da mešate kako se u bešamel sosu ne bi stvorile grudvice. Dodajte so i kada sos počne da se zgušnjava sklonite ga sa šporeta.

Izaberite keramičku činiju za pečenje i po dnu sipajte malo bešamel sosa. Kanelone napunite filom i ređajte jednu do druge na bešamel sos. Preko kanelona sipati sos od mesa, a preko sosa od mesa sipati i ostatak bešamel sosa, tako da kanelone budu prelivene sa obe strane.

Pleh prekrite alu folijom i pecite na 210 stepeni okko 30 minuta. Zatim skinite foliju prekrijte jelo rendanim kačkavaljem i pecite još 5 minuta.

Jelo izvadite i ostavite jedno 5 minuta da se ohladi zatim ga poslužite i uživajte u zasitnom ukusu Italije.

Kada ste već kod kuće, ovo je sjajna prilika da sebe i svoje najbliže obradujete nekim novim receptom, a ovaj naš, može biti jedan u nizu. 🙂

Teodora Vuković

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.