Ne očekujte od drugih ono što ne pružate sami sebi

Ukoliko želimo da napravimo promene u životu, u bilo kojoj njegovoj sferi, moramo najpre krenuti iznutra. Moramo početi od sebe kako bismo kasnije videli kako se one odražavaju na spoljašnji svet. Ako želimo da se ljudi prema nama ponašaju drugačije, trebalo bi da mi prvi počnemo da se ponašamo drugačije – a onda će nas oni pratiti.

Želite bolji posao? Odlučite najpre koje su vaše želje, a onda skupite hrabrost da poštujete i volite sebe dovoljno da biste pratili svoje snove.

Čini mi se da nekada komplikujemo svoj život, a on je zapravo veoma jednostavan. Po mom mišljenju – i iz mog iskustva – tvoj život počinje sa tobom. Mi moramo biti osoba koju želimo da upoznamo. Mi moramo biti promena koju želimo da vidimo u svetu, kako je Gandi rekao.

be-gentle

Ovo je veoma široka tema, ali danas bih želela da se fokusiram na ljubav čoveka prema sebi. Na primer, ukoliko želimo da promenimo naše telo, meni se pokazalo da se ne možemo usrećiti u tome ako najpre ne volimo naše telo onakvo kakvo već jeste. Mi donosimo ono o čemu i mislimo. Moramo voleti sebe u potpunosti kako bismo dobili sebe u onakvoj verziji koja nam se najviše dopada.

Recimo da hoćete da izgubite kilograme ili se izlečite od bolesti. Počnite iznutra, tretirajte sebe onako kako biste tretirali nekoga koga iskreno volite. Ovo je Sveti gral za mene: čini sebi ono što bi hteo drugi da ti čine!

Ne možemo davati drugima ljubav, poštovanje, ljubaznost, praštanje i razumevanje ukoliko prvo sebi ne pružimo to isto. Kako da tretiramo druge s ljubavlju i dobrotom, ako ne ponudimo sebi isti tretman? Kako da očekujemo da nam drugi pruže sve to isto, ako ne poštujemo i ne praštamo sebi?

Svakim našim gestom, rečju, svesnim ili nesvesnim ponašanjem, pokazujemo ljudima kako želimo da budemo tretirani. Budimo iskreni prema sebi i prihvatimo odgovornost koju ova rečenica ima. Mi smo odgovorni za način na koji nas drugi tretiraju. To je istina u koju ja verujem. Moramo se prema sebi odnositi sa velikim poštovanjem, negom i dobrotom kako bi i drugi naučili da je to jedini način na koji prihvatamo da budemo tretirani. Sami za sebe postavljamo standarde i tako dajemo primer.

Odvojte malo vremena danas da stvarno razmotrite stvari koje radite sebi, a koje nisu baš lepe. Da li poštujete sebe? Da li ste obzirni prema sebi? Da li negujete i brinete o sebi? Budite iskreni. Napravite listu stvari u kojima se možete pronaći. Kada vidite svoj spisak, možda budete iznenađeni kada otkrijete koliko ste grubi prema sebi.

Potom predlažem da napravite novu listu. Listu toga kako biste želeli da budete tretirani. Kako želite da se osećate? Zatim tretirajte sebe na taj način. Sastavite spisak stvari koje biste mogli da uradite, a zbog kojih biste se osetili kao da volite sebe, ujedno dajući sebi vreme koje zaslužujete:  krenite u šetnju, pročitajte knjigu, zagrlite sebe, svoju decu, svoje voljene…

Samo počnite. Krenite danas. Ne čekajte nikoga. Najbolje je to da smo mi sami sve što nam je potrebno kako bismo voleli sebe. Tako da, pružajte. Pružajte sebi i volite sebe, jer vi vredite. Vi ste lepi. Vi ste divni, iskreni dobri i voljeni!

Dana Karić

921158_10151525219153337_1857645181_o

instagram: @srecnaplaneta
facebook: Srećna Planeta

Komentari 2

 1. amela ademovic
  Reply

  Draga Dano, moje ime je Amela Ademovic, dolazim iz Bosne, moram ti se zahvaliti na svakoj tvojoj rijeci. Pratim te i volim sta radis. Zelim ti svu srecu ovog svijeta za tvoje vjencanje. Neka vas Bog cuva. Srdacan Pozdav Amela

  3 Januar, 2017
 2. Izabela
  Reply

  Mi smo centar sopsvetnog Univerzuma, spoljašnjost je njegovo ogledalo. Zato je uvek dobro baviti se IZVOROM sa ljubavlju, pažnjom, nežnošću 🙂
  Hvala na podsećanju…uvek dobro dođe <3

  19 Januar, 2017

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.