Napravite kod kuće kafu poput one iz kafeterije

Prema legendi, pastir iz Etiopije je prvi otkrio kafu u 9. veku kada je primetio da od ove biljke njegove koze postanu hiperaktivne. Nakon toga su svi shvatili tu činjenicu i bilo im je jasno koliko nam kafa zapravo daje energije? Reč kafa je nastala od arapske reči qahhwat al–bun, koja je zatim skraćena na qahwa. Dok je došla do Turske postala je kahve, zatim u Holandiji koffie… Neki istoričari ipak veruju da je izvorna reč Kaffa, koja dolazi iz Etiopije, za koju se smatra da je glavni krivac za otkriće kafe. 

Da li i vi pijete kafu? Koja vrsta kafe je vama omiljena? Danas ćemo vam pisati o tome kako i u kućnim uslovima, bez kupovine profesionalne opreme, možete da napravite veoma ukusnu kafu i još ukusniju penu od mleka. 

Sve što će vam biti potrebno za pripremu su krupnije samlevena kafa, mleko, šećer po želji i francuska presa. Espreso nije posebna vrsta kafe, to je samo način na koji se kafa priprema.

FRANCUSKA PRESA

Francuska presa – French press će nam omogućiti da bez mnogo muke dobijemo kafu odličnog ukusa. Pre svega, ovu spravu danas možete kupiti u skoro svim radnjama koje prodaju stvari za kuću ili specijalizovanim prodavnicama kafe. Ne zauzima mnogo prostora i veoma je povoljna, a ono što je najvažnije – jednostavna je za upotrebu.

Ova presa funkcioniše na principu posebnog filtera i potiska. Upravo je filter i najkomplikovaniji deo i ono što je najvažnije na ovoj mašini za kafu.

PRIPREMA KAFE

Za francusku presu potrebna vam je krupna, jednako samlevena kafa. U suštini, važno je da kafa bude što je moguće finije samlevena, a opet ne toliko sitno da prlazi kroz rešetke filtera i pravi talog. Ako ste navikli na blaže varijante filter kafe, krenite od krupnije mlevene, dok ne dobijete jačinu koja vam odgovara.

Samlevenu kafu stavite u presu. Doziranje možete sami da odredite – tu imate potpunu slobodu. U početku će vam se možda činiti da je kafa, pripremljena na ovaj način, prejaka za vaš ukus, ali ovako pripremljena prosto mora da ima “bogatiji” ukus. Obično se preporučuje da odnos vode i kafe bude 17 : 1, tj na 17 mililitara vode ide 1 gram kafe. Ovo ne bi trebalo da bude previše strogo, zato probajte i eksperimentišite.

Sledeća potreban stavka je voda. Najbolje bi bilo da koristite filtriranu vodu, ali nije neophodno njeno korišćenje. Stavite vodu u ločne, pustite da prokuva, ali ne duže od 5 – 6 sekundi, skinite sa ringle i sačekajte još 15 – 20 sekundi, a onda prelijte vodu preko kafe u francuskoj presi. Nakon nekoliko sekundi promešajte vodu i kafu i ostavite oko 4 minuta da se ukusi sjedine u zatvorenoj presi.

Primetićete da se na vrhu stvara penica i balončići, što je dobar znak. Nakin nekoliko minuta lagano pritisnite i spustite filter. Vaša kafa je gotova i najbolje je da je poslužite odmah. Nikako je ne bi trebalo ostaviti da predugo stoji, jer ona tako gubi na svom ukusu.

PENA OD MLEKA

Ukoliko volite da pijete kafu sa mlekom, onda je ovo još jedan korak za vas. Mleko, najbolje ono sa svo više mlečne masti, stavite da se zagreje. Pazite da mleko ne proključa, a kada se dovoljno zagreje, skinite sa ringle i sipajte u presu. Za razliku od pravljenja kafe, kada smo polako spustili filter, ovde je potrebno da energično pomerate filter gore dole i na taj način stvarate mlečnu penu. Biće vam potrebno svega 30 sekundi i videćete kako se količina mleka povećava i stvara se pena. Ovako napravljena pena jednaka je onima iz kafeterije, veoma je ukusna i čvrsta.

Ovu penu možete koristiti i za druge vrste kafe. Savršeno se slaže i uz instant kafe, a naročito uz kapućino. Ukoliko ste vešti i umete da napravite dovoljno čvrstu penu, moći ćete i da pravite male crteže na vrhu šolje, ali za to će vam ipak trebati dosta vežbe.

Napravite ukusnu kafu u svom domu i uživajte u ispijanju. Ne zaboravite da se kafa pije vruća, lagano, uživajući u njenom ukusu.

Ako niste sigurni da li je zdravija kafa ili čaj, saznajte ovde!

Sandra Lejić

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.