Namirnice koje bi trebalo da prestanemo da jedemo u 2017.

Napraviti zdrav izbor za Novu godinu je jednostavno poput eliminisanja jedne stvari iz vaše svakodnevne ishrane. Međutim, šta bi tačno trebalo da izbacimo i zašto? Izdvajamo šta je po mišljenju nutricionista ono čega bi najpre trebalo da se odreknemo. Nešto od navedenog će vas iznenaditi, nešto će vam biti očigledno, ali nakon ove liste ćete poželeti da neke od ovih stvari izbacite sa spiska namirnica u 2017.

Šećer

Očigledno. Ukoliko bi mogli da preporuče jednu stvar koju bi trebalo da prestanemo da konzumiramo, stručnjaci se jednoglasno slažu da bi to bio šećer. Šećer ne nosi baš nikakvu hranljivu vrednost ili korist i dodaje kalorije našoj ishrani, a to vodi do dobijanja na težini ili, još gore, do srčanih bolesti i dijabetesa. Koliko šećera dodajete svojoj kafi ili čaju?

U jednoj kesici šećera nalaze se 23 kalorije i 100% ugljenih hidrata. Preskočite te iste kesice i poštedećete sebe velikog broja kalorija. Isto tako je bitno da čitate nutritivne vrednosti proizvoda, jer ćete mudrije birati namirnice. Sledeći put kada uzimate sok, čips ili slatkiš, pogledajte šta piše na pakovanju i imajte u vidu koliko šećera pijete ili jedete.

,,Diet“ namirnice

To su dobro poznate namirnice označene sa ,,diet“ ili ,,light“. Kada pogledate listu sastojaka videćete da su pune hemikalija, boja, veštačkih zaslađivača, trans masti, šećera i ostalih dodataka koji im omogućavaju da imaju ukus ,,prave stvari“. Te namirnice ne samo da su teške za varenje, već su i lišene hranjivosti koja nam je potrebna za normalno funkcionisanje tela i pravi osećaj sitosti. Protein, vlakna i zdrave masti su konkretne stvari koje tu nedostaju i koje bi trebalo da se konzumiraju u vidu svežih namirnica kako bi nam apetit bio zdravo zadovoljen. Prebacite fokus na voće, povrće, mlečne proizvode, žitarice i orašaste plodove.

Zaslađeni napici

pice

Nikad nije loša ideja da ograničite ili u potpunosti izbegavate zaslađena i visokokalorična pića. Čak i ona koja imaju oreol ,,zdravlja“ oko sebe, kao što su to smutiji bazirani na voćnom soku. Kalorije se brzo dodaju, mogu prouzrokovati veliki skok nivoa šećera u krvi, a na kraju nas nikada ne zadovolje u potpunosti.

Visoko prerađena hrana

Visoko prerađena hrana ima minimalnu nutritivnu vrednost – što je više prerađena, to je više verovatno da će doprineti dobitku na težini i generalno lošem metabolizmu. Preporučuje se, dakle, izbegavanje grickalica i slatkiša u širokom luku.

Podeli ovaj post:

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.