Najlepši citati Duška Radovića

Duško Radović bio je srpski književnik, pisac, pesnik, aforističar, urednik i novinar. Rođen je 29. novembra 1922. u Nišu, a umro 1984. u Beogradu.

Još u ranoj mladosti ispoljavao je osobine koje je nasledio od svojih roditelja. Od oca svestranost i prosvećenost, a od majke toplinu i marljivost. Iz Niša u Beograd je došao na studije filozofije, a po završetku Drugog svetskog rata postaje pisac književnih radova koji su obuhvatali različite žanrove: skečeve, aforizme, najave, pesme i priče.

Narodu je najpoznatiji kao voditelj emisije ,,Beograde, dobro jutro“ u kojoj je sedam godina slušaoce zabavljao aforizmima, koji su kasnije objavljeni u tri knjige i prodati u 300.000 primeraka. Napisao je i veliki broj knjiga, od kojih su neke prevedene na engleski, ruski, nemački i druge svetske jezike.

dusko-radovic2

Duško Radović je bio mišljenja da poezija treba da raduje, a ne da zbunjuje čitaoca. Jedna od njegovih najvećih inspiracija bila su deca, prema kojoj se odnosio sa velikim poštovanjem. Za njih je pisao zdrave i razumljive poruke koje rasplamsavaju njihovu bezgraničnu maštu.

U čast njegovog rođendana i zato što je nas, naše roditelje, bake i deke zabavljao, informisao i podsticao da ostanu otvorenog uma, mi mu se ovim putem duboko klanjamo, zahvaljujemo i delimo sa vama neke od njegovih najčuvenijih izreka.

Imati prijatelje, to znači pristati na to da ima lepših, pametnijih i boljih od vas. Ko to ne može da prihvati, nema prijatelja.

Ko ume da se raduje – ima čemu da se raduje.

Poštovana deco, budite iskreni i strogi prema svima koje volite i do kojih vam je stalo, a lepo vaspitani za sve prema kojima ste ravnodušni.

Neko iz detinjstva ponese samo uspomene, a neko sačuva u očima, ušima, u srcu još malo one radoznalosti i nemira pa ume da se igra i raduje malim stvarima.

Ko prvi devojci, njegova devojka. Ko poslednji devojci, njegova žena.

Svaka žena ima po jednu, prvu ljubav, za uspomenu i dugo sećanje, za kajanje i uzdisanje, za bolje razumevanje poezije i muzike.

Molimo pametne i poštene da čuvaju zdravlje i ne gube nadu. Za svaki slučaj. Ako nam niko drugi ne pomogne.

Uvek je bolje TAMO nego OVDE i uvek je lepše ONO nego OVO. Nemamo sreće sa onim što imamo i što jesmo. Našu sreću uživaju drugi, a da to možda i ne znaju.

Neko živi samo od prodaje plastičnih kesa i ne zna šta će od radosti i veselja. A neko kupuje te kese i kupuje ono zbog čega kupuje kese i opet ne može da nađe razlog za zadovoljstvo.

Najviše vas mrze oni koji vam najviše duguju.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.