Najbolji filmovi iz 2016. koje još uvek niste pogledali

Šta god da se desi, veliki holivudski blokbasteri će uvek dominirati razgovorima. Filmovi poput U potrazi za Dori, Kapetan Amerika i Zootropolis su privukli toliko pažnje da su sva tri ostvarenja premašila milijardu.

Ipak, mi se ovoga puta okrećemo filmovima od kojih ste mnoge verovatno propustili. Za početak naglašavamo: Na listi se nalaze i velika imena koja nisu baš toliko odjeknula širom sveta, a i ona koja nisu ni upala u ,,mejnstrim“ tokove. Evo ih:

Swiss Army Man

Kada se ovaj film pojavio, reakcije su bile podeljene. Nedugo nakon premijere na festivalu Sandens, ovaj film je izazvao pomešane reakcije – toliko pomešane da su pojedini ljudi napustili salu. Ipak, za one koji cene uvrnut smisao za humor kojim ovo ostvarenje odiše, ovo je prilika za nešto drugačije.

Reditelji Den Kvan i Danijel Šajnert napravili su veoma ambiciozan debi film, a mnogi smatraju da je Danijel Redklif (da, Hari Poter) ovde ostvario svoj najbolji performans do sada.

Ave Cezare

foto: Universal Pictures

Džoel i Itan Koen se već rutinski navode kao dva najbolja reditelja koja postoje danas. Ave Cezare istražuje život onih koji su u glumačkom poslu, iz perspektive jednog od članova tima.

Delom komedija, a delom istinska satira na račun holivudskog sistema, ovaj film okuplja mnoga velika glumačka imena – uključujući Džordža Klunija, Skarlet Johanson i Džonu Hila. Možda nije najfiniji film braće Koen, jer je zaradio ,,samo“ 30 miliona dolara u SAD, ali bilo je dovoljno da ovaj film postane hit za vreme prikazivanja u bioskopima.

Jastog

foto: Film4 Productions

Reditelj Jorgos Lantimos uskače u ovu apsurdnu, mračnu komediju/dramu tako dobro da je jako teško ostati imun na kazivanje filma. Kolin Farel uzima ulogu Dejvida, čoveka koga je žena nedavno napustila zbog drugog. Ipak, Dejvid živi u svetu u kome svako ko u roku od 45 ne pronađe novog partnera postaje životinja po izboru. Tu počinje njegova ludost, koja stvara satiričnu perspektivu na veze i na to kako društvo sagledava samački život.

Farel je dobio velike pohvale za ovu ulogu. Uvrnuti smisao za humor ovog filma možda nije za svakoga, ali svakako pruža jedinstveno gledalačko iskustvo.

Rasprskavanje

foto: Fox Searchlight

Rasprskavanje je film koji se istovremeno nije puštao u više od 378 bioskopa u svetu – i kroz našu zemlju je prošao neprimetno. Ipak, u filmu glumi oskarovka Tilda Svinton, koja je predstavljena kao rok zvezda čiji odmor na italijanskom ostrvu biva poremećen kada se tu pojavi njen stari prijatelj sa ćerkom.

Naizgled jednostavna radnja postaje erotska psihološka drama koja je svakako dorasla ovoj ekipi glumaca. Kritičari i dalje pričaju o nastupu Svintonove u ovom ostvarenju Luke Guadanjina.

Kapetan fantastični

foto: Bleecker Street

Nemojte da vas naslov zavara. Ovo nije još jedan film o superherojima. Zapravo, ovo je porodična drama u kojoj glavnu ulogu tumači Vigo Mortensen. Nakon uloge Aragorna u Gospodaru prstenova, ovaj glumac nije prihvatio status vodećeg čoveka Holivuda, iako je to mogao. Ipak, on izgleda da više voli priče manjih razmera koje imaju drugačiji pristup drami.

Film prati porodicu koja je primorana da se vrati u društvo nakon života u izolaciji tokom prethodne decenije. Mortensen glumi oca šestoro dece, od kojih svako glumi izvanredno. Istovremeno, ovaj film pokreće veoma značajne teme i ubrzo je postao fevorit svih filmskih festivala.

Dobri momci

foto: Warner Bros

Šejn Blek, reditelj filma Iron Man 3 po treći put je seo u reditljsku stolicu i napravio sjajan film.

U njemu glume Rajan Gosling i Rasel Krou kao privatni detektiv i ,,uterivač“ koji se udružuju kako bi rešili komplikovani slučaj u koji je umešano podzemlje Los Anđelesa sedamdesetih i industrija filmova za odrasle. Ispunjen poznatom Blekovom visprenošću, Dobri momci je trebalo da bude blokbaster, ako nas pitate. Ipak, doneo je samo 36 miliona dolara u SAD.

Po svaku cenu

foto: Lionsgate

Po svaku cenu je film koji se istakao kao jedan od najvećih iznenađenja 2016. Džef Bridžis i Džil Birmingem glume teksaške rendžere koji su za petama dvojici braće koji su počinili seriju pljački banaka.

Sa većim akcentom na likove nego na pokolj, reditelj Dejvid Mekenzi dopušta da se priča razvije tako da poruka filma bez po muke ispliva na površinu. Uz to, u filmu su zastupljene tako dobre perfomanse glumaca da su kritičari bili mahom oduševljeni.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.