Muzika kao doza inspiracije: Koliko često zapravo mislimo o tekstu pesme, koju pevušimo?

Ovih dana, nekako se misao o muzici nameće sama po sebi, jer se letnji hitovi nižu, jedan za drugim, ali ovo neće biti još jedan tipičan tekst o 5 najvećih letnjih hitova ili pesmama, koje se moraju naći na vašoj play listi za trčanje…

Muzika je, čini se, više od umetnosti. Povremeno, ona je pokretačka snaga, dnevna doza pozitivne energije, preokret u veoma lošem danu, slučajno izmamljen osmeh. U zavisnosti od toga šta vas gura da idete napred kod buzike cenite dobar beat ili što bi se popularno reklo “da vas vozi”, melodiju, ali kada smo mi u pitanju, reči su ono što jednu pesmu čini dobrom pesmom! Što nas dovodi do pitanja, koliko često zaista zastanemo i poslušamo tekst i koliko puta zaronimo u njegovu dubinu da bismo prepoznali emociju.

Svojevremeno, da bi zabavio publiku, popularni radio voditelj Brakus izražajno je čitao tekstove popularnih hit numera narodne muzike, sve naravno u cilju dnevne doze humora, međutim, percepcija publike poprilično se izmenila, kada su osetili poetičnost ili skrivenu poentu u pesmi, koju su u životu, toliko puta tek tako odslušali.

Ako nas pitate, tekst je ono što bez obzira na ritam i melodiju, pesmi daje dubinu, suštinu i emotivni pečat. Reči su ono što vas natera da zastanete, ponovo proživite svoje ili osetite dubinu tuđih emocija, ono što vas podseti da je život lep, da neke ljude volimo bez obzira na sve i da svako u sebi ima duboko skrivene uspomene, koje eto par stihova može probuditi.

Na ovo razmišljanje podstakla nas je nova pesma Tamare Dragić – Mercedes. Iako je reč o “novokomponovanoj” pesmi, koje sve češće slušamo zbog zarazne melodije, ova pesma nas je navela da je poslušamo pažljivo od početka do kraja, jer opisuje nacin na koji je izgubila drugaricu usled njenog pogrešnog, ali u danasnje vreme po mnogima ocekivanog izbora partnera. 

Ne idu princeze i CZ, kaže Tamara, a dok ovo slušamo svakome od nas u glavi je da jedna naša drugarica, koja je izabrala loše, koja je ostala imuna na naše zdravorazumske pridike, ona koja je odabrala partnera, koji joj je slomio srce, umesto drugarice, sa kojom je nekada bila bliska poput sestre.

Da rezimiramo, Mercedes je jedna od onih pesama, koja bez obzira na veselu melodiju ima dublju pouku skrivenu među stihvoima. Zato je neizostavno morate poslušati i razmisliti o mnogim pesmama koje su vas dotakle, kao nas ova, kao i o veličini reči i emociji, koju ona u nama može izazvati.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.