Letnja depresija i kako se izlečiti

Još jedan ponedeljak, još jedan novi početak i možda još jedan dan nezadovoljstva. Prvi dan u nedelji je za mnoge ljude mrzovoljan, duži od svih drugih i ne tako divan, kao što bi možda trebalo da bude. Međutim, šta kada nezadovoljstvo traje duže od alarma i nekoliko klikova na dugme snooze?

Neke od vas koje redovno pratite moj blog pisale ste mi da ste proteklih nedelja prilično nezadovoljne, iako se ništa loše nije desilo. Pomislila sam: „Ahh, letnja depresija… Nisam ni ja imuna na nju, iako je leto moje omiljeno godišnje doba.“

Niste same. Od letnje depresije (ili letnjeg nezadovoljstva) nažalost boluju mnoge žene.

Mesecima unazad kovale smo velike planove za odmor, smišljale gde ćemo sve ići, sa kim, pravile spisak ludih avantura koje valja probati i letnjih festivala na koje MORAMO otići. I svi planovi su pukli kao balon od sapunice. Ovo je najčešći razlog za nezadovoljstvo. Jednostavno se desila greška u proceni. Ili nismo imale toliko slobodnih dana ili nismo na vreme počele da štedimo. Možda je i nešto treće, ali gorak ukus je isti.

Fotka

Odjednom imamo više slobodnog vremena. Pola grada je otišlo na odmor ili, kako mnogi kažu: „Beograđani su otišli kući.“ Nema više zastoja u saobraćaju, pa sa posla stižemo ranije nego inače. Dan je duži, većina nas radi manje, a mnogi prijatelji su otputovali pa nam je sužen krug ljudi sa kojima možemo da provodimo vreme. Kada naviknete da funkcionišete u haosu, onda vam nekoliko slobodnih sati na dan predstavlja čitavu večnost. Pitate se: „Šta ću sada!?“ Prva sam jedna od onih koje ne ume da funkcioniše kada imam samo nekoliko obaveza u toku dana – ili sam zauzeta 24/7 ili u istoj toj razmeri odmaram.

4BG0M37XLV

Debela sam. Ovo je rečenica koja ubija gore nego metak. Iz nekog razloga nemate stas Andriane Lime, iako svake srede pomno pratite sve što vas naša Diana savetuje i svaku njenu vežbu znate napamet. Nemojte da mučite sebe pitanjima: „Zašto samo ja i niko više na svetu nema ovako debele noge?“ i „Da li je moguće da su svi mitiseri sveta sleteli na moje lice sada kada puder i plaža ne idu zajedno?“ Tako je kako je. Možete da patite ili da se pomirite sa činjenicom (i da umesto čizburgera pojedete voćkicu). Odraz u ogledalu, bez šale, mnogim damama tera suze na oči, posebno u periodu godine kada nosimo minimum garderobe.
Evo rešenja: Muškarci kažu: „Nisam ginekolog, ali mogu da pogledam“, a ja kažem da sve gorenavedene probleme imam i ja, ali imam i nekoliko rešenja.

72831718944067498gclQPpdyc
Pod jedan: udahnite duboko i kažite: „Hvala dragom Bogu, da mogu malo da odahnem!“ Konačno ste na raspustu, odmoru ili samo imate malo više slobodnog vremena i prilično je neizvesno kada ćete ponovo imati tu privilegiju. Nema grča u stomaku i sada sve možete da obavljate polako i bez tenzije.
Leto je pravo vreme da se počnu nove stvari (mada kada nije?) Napravite spisak knjiga koje želite da pročitate, filmova koje želite da pogledate i prošarajte po našem portalu, jer ćete sigurno naći inspiraciju, motivaciju i ideje da isprobate neke nove stvari. Upišite neki kurs, krenite na jahanje ili na power plate. Dobra vest je da su tokom leta skoro svuda popusti. Javite se drugarici sa fakulteta i konačno popijte kafu zajedno ili posetite baku, koja će biti presrećna što vas vidi.

street style fashion

Juče sam videla na televiziji da postoji obilazak Belog dvora u trajanju od nekoliko sati i to je nešto što ću sigurno uraditi ovog leta. Takođe planiram da odem na nekoliko dvodnevnih radionica, među kojima je i jedna koju organizuje moja drugarica, Snežana Marković, a tema je Kako napisati blog. Sigurna sam da ću naučiti još nešto o tome.
Na to do listi je ono što obožavam, a to je me time! Znate već – nije potreban detaljan opis. I ono što je obavezno je OSMEH! Baš vas briga što imate neko kilce viška i što ste jedina devojka u društvu koja nema dečka. Ne znam ko je to odredio da moramo sve da budemo kao Olive i ko kaže da leto nije potpuno bez romantičnih šetnji!? Ne slažem se i ne dajte da vam sveže zaljubljene drugarice pune glavu o tome kako bez emotivne ispunjenosti života nema. Te što to tvrde verovatno nisu baš u ljubavi same sa sobom, pa im treba podrška sa strane.
Da se razumemo, veliki sam fan skladnih veza, samo kažem da postoji život i kad ne postoji frajer.

Dakle, osmeh na lice i nek ovo leto bude nezaboravno!

Javite šta ste novo probale, šaljite mi predloge da probam i ja, a ja vam sledećeg ponedeljka javljam kako je bilo na mojim prvim grupnim časovima joge.

11.07.2016.
@ruxpetronijevic

Komentari 2

 1. chocolateslim-u-srbiji
  Reply

  Kao u ovom slučaju, čokolada, svakako, da zameni mnogo Vidim cenu od Čokolade Slim u Srbiji više hranljivih poslastica, a takođe mora čvrsto da jedu. Ali, ako želite da pratite ove preporuke, imajte u vidu da je šećer i med u svom čistom obliku, mora da iskluchit od ishrane.
  Chocolate Slim – koja je najniža i najviša cena.
  Naučnici na fakultetu Kopenhagena zapravo potvrdio da je čokolada smanjuje želju za slatke, slane i masne hrane. Međutim, to radi samo ako koristite tamne čokolade (tj. obuhvata najmanje 70% kakao). Детаљан опис Viki i Anabela su npr. koristile naše preparate posle porođaja, i obe su vrlo brzo povratile vitku liniju. Nakon toga su postale naša zaštitna lica. Bezbednost ovih preparata nijednog trenutka nije dovedena u pitanje.
  EXTRA ZELENA KAFA za mršavljenje, firma FORLIFE d.o.o.
  Prava zelena kafa, koja se pojavila na tržištu Srbije, jeste Extra zelena kafa za mršavljenje, australijske kompanije Sumabe. Prednost našeg proizvoda je u tome što je 100% izrađen od prirodnih sastojaka. www chocolateslim-u-srbiji com његов

  10 April, 2018
 2. gde i kako
  Reply

  Dobro drustvo i depresije nema

  16 Maj, 2019

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.