Kolači koje ćete voleti ove jeseni!

Ubeđeni smo da imate svoju omiljenu poslasticu koju redovno pravite, kako svojim ukućanima, tako i prijateljima ili dragoj osobi, ali da li ste ikada pomislili da na svojoj slatkoj trpezi ponudite nešto što do sada niko nije imao prilike da proba?

Uz ova dva recepta unapredićete svoje znanje u pripremanju hrane, steći novo iskustvo i izmamiti široke osmehe na lice prijateljima i porodici! Hajde da krenemo!

Žuti kolač

Sastojci za koru:

4 jaja 

180 grama šećera 

1.5 decilitara ulja 

1.5 decilitara mleka 

70 grama mlevenih lešnika ili oraha 

210 grama brašna 

1 prašak za pecivo 

Sastojci za fil: 

10 kašika šećera 

6 supenih kašika vode 

130 gram margarina za kolače 

100 grama čokolade za kuvanje  

70 grama mlevenih lešnika ili oraha  

60 grama suvog grožđa 

200 grama sitno seckanih krem bananica 

200 grama bele čokolade

Dekoracija 

2 šlaga od vanile 

Seckani lešnici

Priprema:

Kora: Penasto umutite žumanca i šećer, dodajte sneg od belanaca, ulje, mleko, mlevene orahe i brašno koje je predhodno pomešano sa praškom za pecivo. Masu dobro umutite i sjedinite, pa sipajte u podmazan i brašnom posut pleh. Pecite u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.

Fil: Šećer, vodu, margarin i čokoladu blago prokuvajte, pa smanjite vatru. Zatim umešajte mlevene orahe, suvo grožđe i sitno seckane krem bananice. Sklonite sa vatre i odtavite da se ohladi.

Preko kore ravnomerno rasporedite fil i premažite kolač šlag kremom od vanile koji je pripremljen prema uputstvu sa kesice. dekorišite sitno seckanim orasima i ostavite na hladno mesto, da se stegne. Secite po želji, uzduž ili popreko i poslužite ih dragim ljudima.

Jesenji kolač

Sastojci za koru:

150 grama šećera u prahu

4 jaja

200 grama mlevenih lešnika

Prezle za posipanje

Sastojci za fil: 

10 decilitara slatke pavlake

50 grama šećera u prahu

4 kesice kremfiksa

250 grama kesten pirea

Dekoracija:

2 kesice šlaga

Rendana čokolada

Priprema:

Kora: Penasto umutite žumanca i šećer u prahu, pa umešajte mlevene lešnike. Belanca ulupajte u čvrst sneg pa u manjim količinama je dodajte predhodnoj smesi. Sjedinite masu i sipajte u podmazan i prezlama posut pleh. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. Izvadite koru iz pleha i ostavite da se ohladi.

Fil: Slatku pavlaku, šećer u prahu i kremfiks ulupajte u čvrst sneg, pa polako dodajte, malo po malo, kesten pire. Dobro promepajte i ujednačite masu mešanjem. Koru ravnomerno premažite pripremljenim filom i stavite u frižider da odstoji oko 2 – 3 sata.

Kolač premažite šlagom pripremljenim prema uputstvu sa kesice i ukrasite rendanom čokoladom. Secite na parčiće i poslužite gostima.

Prijatno!

Za još ukusnih poslastica, kliknite ovde!

Tamara Kovačević

www.stiklaipatika.com

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.