Ubeđeni smo da imate svoju omiljenu poslasticu koju redovno pravite, kako svojim ukućanima, tako i prijateljima ili dragoj osobi, ali da li ste ikada pomislili da na svojoj slatkoj trpezi ponudite nešto što do sada niko nije imao prilike da proba?
Uz ova dva recepta unapredićete svoje znanje u pripremanju hrane, steći novo iskustvo i izmamiti široke osmehe na lice prijateljima i porodici! Hajde da krenemo!
Žuti kolač
Sastojci za koru:
4 jaja
180 grama šećera
1.5 decilitara ulja
1.5 decilitara mleka
70 grama mlevenih lešnika ili oraha
210 grama brašna
1 prašak za pecivo
Sastojci za fil:
10 kašika šećera
6 supenih kašika vode
130 gram margarina za kolače
100 grama čokolade za kuvanje
70 grama mlevenih lešnika ili oraha
60 grama suvog grožđa
200 grama sitno seckanih krem bananica
200 grama bele čokolade
Dekoracija:
2 šlaga od vanile
Seckani lešnici
Priprema:
Kora: Penasto umutite žumanca i šećer, dodajte sneg od belanaca, ulje, mleko, mlevene orahe i brašno koje je predhodno pomešano sa praškom za pecivo. Masu dobro umutite i sjedinite, pa sipajte u podmazan i brašnom posut pleh. Pecite u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.
Fil: Šećer, vodu, margarin i čokoladu blago prokuvajte, pa smanjite vatru. Zatim umešajte mlevene orahe, suvo grožđe i sitno seckane krem bananice. Sklonite sa vatre i odtavite da se ohladi.
Preko kore ravnomerno rasporedite fil i premažite kolač šlag kremom od vanile koji je pripremljen prema uputstvu sa kesice. dekorišite sitno seckanim orasima i ostavite na hladno mesto, da se stegne. Secite po želji, uzduž ili popreko i poslužite ih dragim ljudima.
Jesenji kolač
Sastojci za koru:
150 grama šećera u prahu
4 jaja
200 grama mlevenih lešnika
Prezle za posipanje
Sastojci za fil:
10 decilitara slatke pavlake
50 grama šećera u prahu
4 kesice kremfiksa
250 grama kesten pirea
Dekoracija:
2 kesice šlaga
Rendana čokolada
Priprema:
Kora: Penasto umutite žumanca i šećer u prahu, pa umešajte mlevene lešnike. Belanca ulupajte u čvrst sneg pa u manjim količinama je dodajte predhodnoj smesi. Sjedinite masu i sipajte u podmazan i prezlama posut pleh. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. Izvadite koru iz pleha i ostavite da se ohladi.
Fil: Slatku pavlaku, šećer u prahu i kremfiks ulupajte u čvrst sneg, pa polako dodajte, malo po malo, kesten pire. Dobro promepajte i ujednačite masu mešanjem. Koru ravnomerno premažite pripremljenim filom i stavite u frižider da odstoji oko 2 – 3 sata.
Kolač premažite šlagom pripremljenim prema uputstvu sa kesice i ukrasite rendanom čokoladom. Secite na parčiće i poslužite gostima.
Prijatno!
Za još ukusnih poslastica, kliknite ovde!
Tamara Kovačević