Kako uspešne žene provode petak

Konačno je tu: Petak! Preživele ste radnu nedelju i stigle do dana koji ste čekale… pa, od ponedeljka u 10 ujutru.

Sada, sve što vam je potrebno je da provedete ovih poslednjih osam sati posla sanjareći o svom tom opuštanju koje vas čeka tokom vikenda, zar ne? Ne baš.

Uspešne žene su svesne toga da je petak podjedanko važan kao i svaki drugi dan u nedelji i koriste ga da dobiju prednost – da se uvere da su sve završile i kako bi ušetale u vikend rasterećene. Kako tačno to postižu? Tako što usvajaju neke od ovih saveta:

Menjaju svoju tačku gledišta

Sećate se kada smo pričale o tome kako iskoristiti ponedeljak? Umesto što gledate na njega kao na kraj vikenda, promenite ugao gledanja i smatrajte ponedeljak početkom nove, neispisane nedelje.

Promena perspektive može biti korisna i kada ciljate ka tome da koristite petak na najbolji mogući način. Isuviše je lako da upadnemo u zamku i ne radimo ništa. Smatramo da je to dan gde se od nas ne očekuje da budemo toliko produktivni.

Međutim, petak je pun dan – i podjednako radni kao i svi ostali. Izvucite se iz tog začaranog kruga gde je petak dan gde se sve radi polovično. Što pre to učinite, bićete više motivisani na kraju nedelje.

Prvo rade najteže stvari

Znate da je petak dan kada vam motivacija obično padne. I dok se petak privodi kraju… pa, u mislima ste već kod kuće.

Zato je najbolje da svoje vreme iskoristite u petak ujutru – kada vaša želja da nešto uradite nije na najnižoj tački.

Ti veliki projekti kojima ste planirali da se posvetite u ponedeljak? Počnite sa njima, a onda ostavite jednostavnije zadatke za petak popodne. Tako ćete, kada vam sva želja za radom ispari, znati da ste bar neke bitne stvari završili!

Povezuju se sa svojim kontaktima

Kako se vikend brzo bliži, verovatno se osećate društvenije nego ponedeljkom (kada vam je potrebna sva kafa sveta samo da preživite jutro). Zašto onda ne biste iskoristili ovo dobro raspoloženje tako što ćete kontaktirati neke ljude iz vaših kontakta?

Pošaljite LinkedIn čestitku svom kontaktu i čestitajte mu na unapređenju. Pošaljite mejl koleginici sa kojom ste pričali pre neki dan ako ste našli neki članak koji bi joj mogao biti interesantan.

Nećete ,,pokupiti plodove“ mreže vaših kontakata samo tako što ćete ih samo imati. Budite komunikativni i održavajte te veze, isplatiće se kad –tad!

Planiraju sledeću nedelju

Uspešne žene znaju da je adekvatno planiranje krucijalno da se stvari završe. Mnoge od njih stoga koriste petak da isplaniraju svoju sledeću nedelju i pripreme se za nove pobede.

Uhvatite svoj kalendar i rokovnik i napravite listu stvari koje želite da uradite tokom nedelje ispred vas. To će vas fokusirati na bitne stvari i pomoći vam da izbegnete bilo kakvu vrstu odvraćanja pažnje.

Uz sve to, možete iskoristiti petak i da sredite svoj inboks i da sredite svoj radni prostor. To će vam pomoći da budete još više fokusirani i motivisani kada se vratite na posao u ponedeljak ujutru!

Kako vi koristite petak? Recite nam u komentarima!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.