Kako ublažiti jutarnje mučnine tokom trudnoće

Ovog utorka u okviru Petit Coco bloga pozabavili smo se temom važnom za sve buduće mame – kako se izboriti protiv jutarnjih mučnina tokom trudnoće.

Žene koje kažu da tokom trudnoće nisu imale jutarnje mučnine su zaista prave srećnice. Sa druge strane, one koje nisu imale tu sreću sa užasom se prisećaju svih trenutaka kada im je u javnosti ili kod kuće bilo muka. Mučnina je samo propratna sitnica, problem je u tome što sve sve desi iznenada, pa buduće mame ostanu bukvalno zatečene. Kako bi se to što ređe dešavalo, trebalo bi da trudnice pripreme organizam na moguću mučninu i da pokušaju da izbegnu taj osećaj neprijatnosti, ako je to uopšte moguće. Posebno tokom ovako vrelih dana.

Svi znamo da je dolazak bebe najprirodnija i najlepša stvar na svetu, ali mučnine u tim prvim mesecima ipak mogu mnogo uticati na celokupno psihofizičko stanje žene. Osim što se pojavljuje očigledan višak kilograma, pojavljuju se i strahovi. “Šta pojesti, gde ići, koliko se kretati…” sve su to pitanja na koja buduće mame traže odgovor, a mi ćemo pokušati da vam damo neke savete.

Ako ste već izgubili dosta tečnosti usled povraćanja, onda je obavezno nadoknadite malim gutljajima tečnosti ili voćem i povrćem s visokim procentom vode. Odlična rešenja su čaj od nane, limunada i đumbir koji u svim oblicima blagotvorno deluje na organizam. Preporučuje se nezaslađen čaj od đumbira sa limunom ili keksići sa đumbirom. Protiv mučnine može pomoći i gazirana mineralna voda, a pokušajte da smanjite dnevni unos kafe.

Što se tiče ishrane, savetuju se manji obroci na svakih nekoliko sati. Nemojte nikako biti gladni jer je to čest okidač za mučninu, a kad god možete imajte uz sebe krekere, dvopek, pirinčane galete i nešto slično što bi moglo ublažiti simptome kada ih osetite. Važno je pratiti koji su vam okidači, tako ćete nakon nekog vremena moći uspešno izbeći sve situacije u kojima vam može pozliti. Pokušajte da što više konzumirate namirnice bogate proteinima, kao što su tvrdo kuvana jaja, čisto pileće meso, posni sir, integralna peciva i hleb. Zaista je važno da pazite generalno na ishranu jer ona doprinosi opštem stanju organizma.

Provodite vreme se na svežem vazduhu koliko god je to moguće. Čak i lagana šetnja može pomoći boljitku celog tela, ako već niste u stanju da odradite komplikovanije vežbe koje se savetuju trudnicama. Odmarajte i nemojte se izlagati stresnim situacijama ako je to ikako moguće. Pristupite životu optimistično i vedro.

Što se tiče lekova, budite i te kako pažljivi i pre svakog konzumiranja se posavetujte sa svojim lekarom. Alternativna medicina tokom trudnoće pokazala se kao delotvorna, poput akupresure koja uz pomoć akupresurnih narukvica veoma delotvorno ublažava mučninu.

U svakom slučaju vi ste ti koji najbolje poznajete svoje telo i najbolje možete proceniti šta će vam odgovarati. Pratite svoje reakcije, vodite dnevnik ako je potrebno i ubrzo bi telo trebalo doći u maksimalni mogući balans.

Posetite naš novi sajt i pronađite sve neophodne stvari za vaše mališane! www.petitcocobelgrade.com

Ponudu možete pogledati i na našoj Facebook i Instagram stranici!

Još tekstova iz rubrike Petit Coco blog možete pročitati ovde!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.