Kako se pripremiti za porođaj

Ove nedelje u okviru Petit Coco bloga svim budućim mamama predstavljamo 5 načina kako da se adekvatno pripreme za porođaj!

Prevaziđite strah

Hajde da se najpre osvrnemo na ono najvažnije – strah. Strah je uobičajeno osećanje kod žena kada je reč o porođaju, i to sa dobrim razlogom. Misao o tome da donosite novi život na ovaj svet može biti zastrašujuća, može biti bolna i može doći do iznenađenja. Žene se ovde suočavaju sa strahom iz više razloga – bilo da je to strah od bola ili strah od toga da nešto ne krene po zlu. Jedini način da se izborite sa strahom je da se direktno sa njim suočite. Poslednja stvar koju želite da uradite je da izbegavate sve ono što vas brine, a onda da na porođaj odete nepripremljene, što bi onda zaista moglo da se pretvori u neprijatno iskustvo. Najbolji način da prevaziđete strahove vezane za porođaj je da se informišete. Što nas vodi ka sledećoj stavci.

Znanje je moć

Krenite u Školu roditeljstva. Ponavljamo, krenite u Školu roditeljstva. One su neophodne kako biste razbile sve mitove i strahove o porođaju. I to ne samo vi, već i vaš partner. Imaćete priliku da od stručnjaka saznate šta da očekujete za vreme porođaja, šta vaše telo radi, šta vaša beba radi, kako da se nosite sa napetošću i bolovima i šta da očekujete kada vaše novorođenče dođe na svet. Da, možete da pročitate knjigu ili dve o tome u udobnosti svog doma, ali sigurno ćete imati pitanja na koja će vam biti potreban odgovor. Što više razgovarate o porođaju i što više pitanja postavljate, to će vam biti lakše kada za to dođe vreme.

Pripremite i partnera

Porođaj se može opisati kao maraton od 40 kilometara. Osim ako niste iskusni u tome, to nije nešto sa čime biste želeli da se suočite sami. Jako je bitno da i vaš partner zna šta da očekuje za to vreme, a što je još važnije, da zna i kako da vas podrži – ne samo emotivno, već i fizički. Razgovarati o svojim potrebama i željama unapred je od krucijalnog značaja za pozitivno iskustvo sa porođajem!

Razumite svako ,,Šta ako…”

Istini za volju, većina porođaja ne prođe onako kako su mame zamislile. Mi vam predlažemo da napravite plan, uz pomoć lekara i partnera. I to ne mislimo da isplanirate porođaj, već da započnete razgovor o tome šta da očekujete i koje su vaše opcije. Iako možda planirate vaginalni porođaj, važno je razumeti zašto bi moglo doći do hitnog carskog reza. Ako se to desi, želećete da znate šta se dalje odvija. Nasuprot tome, možete razmišljati o carskom rezu, ali šta ako vaš porođaj bude brži nego što ste očekivali i na kraju se porodite vaginalno? Opet ćete poželeti da znate šta možete da očekujete. Potrudite se da ne dozvolite sebi da vas bilo šta iznenadi.

Budite svoj najveći zastupnik

Za sve mame, ali naročito novopečene mame, lako je opteretiti se iščekivanjem tog momenta. Iscrpljene ste i nesigurne, te se možete osećati kao da ste ,,van štosa“ kada je reč o donošenju odluka za dobrobit bebe i vas samih. Kada se osvrnu, mnoge iskusne mame kažu da bi volele da su ovo ili ono uradile drugačije. Najbolje što vi možete učiniti kako biste se postarale da se osećate sigurno tog velikog dana je da steknete što više znanja i da se uvek oglasite ukoliko postoji nešto što vam nije jasno!

Na kraju, jako je bitno da imate dobar ,,tim“ (lekari, partner, porodica, prijatelji) oko vas, koji je posvećen tome da ovo iskustvo prođe najbolje za svakoga.

U Petit Coco carstvu, mame i tate mogu pronaći sve što im je potrebno za njihove najmlađe i najdraže. Najpoznatiji svetski brendovi dostupni su vam na dve adrese u Beogradu – Krunska 83 i Nikole Spasića 4!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.